Halvårskalas


I söndags hade vi halvårskalas för lillkillen. Hans mormor, morfar, moster, gammelmormor, gammelmorfar, "extrafarmor" och två "morskusiner" kom hit och firade honom.

I matväg (?) bestod kalaset av bullar, två sorters kakor och tårta.

Farmors havredrömmar

Av alla kakor farmor brukade baka var det här min favorit. Farmor gav mig receptet någon vecka innan hon gick bort men jag har inte provat att baka kakorna förrän nu. De blev faktiskt riktigt bra men givetvis inte riktigt som jag minns farmors...

ca 60 st

300 g smör eller margarin
3 kkp (4 1/2 dl) havregryn
2 1/2 tsk hjorthornsalt
3 1/2 kkp (5 1/4 dl) socker
3 kkp (4,5 dl) vetemjöl

Farmors beskrivning:
Blandas, rullas som drömmar.
Svag ugnsvärme, knappt 100 °C.

Min beskrivning:
Vispa smör eller margarin och socker poröst. Blanda alla torra ingredienser och rör ner dem i degen. Rulla degen till små bollar och lägg på plåt med bakplåtspapper. Grädda i knappt 100 °C i ca 40 minuter.

Sirapsbröd

Sådana här kakor brukade farmor också baka. Jag fick hennes recept för många år sedan men när jag följer det blir kakorna som mammas kolakakor. Senare har jag hittat ett annat recept och när jag följer det blir resultatet som farmors sirapsbröd.

200 g smör eller margarin
2 1/2 dl socker
1 1/2 msk ljus sirap
2 tsk bakpulver
2 msk vaniljsocker
4 dl vetemjöl

Blanda alla ingredienser (enklast i matberedare). Forma till sex längder och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Platta till längderna lite. Grädda i 175-200 °C, 5-8 minuter (det står så i mitt recept och jag kommer inte ihåg hur jag brukar göra). De ska bli lite brunaktiga. Skär kakorna på snedden medan de fortfarande är varma.

Halvårstårta

Tårtan gjorde jag delvis efter recept och delvis efter eget huvud. Receptet jag utgick från finns i "Vår Kokbok" och heter "frukttårta med gelé".

Tårtbotten:
3 ägg
3 dl socker
1 dl hett vatten
3 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver

Apelsin- och citronkräm:
3 ägg
2 dl socker
1 citron
1 apelsin
50 g smör eller delikatessmargarin

Gelé:
2 blad gelatin
1/2 dl outspädd röd saft
1 dl vatten

4 dl vispgrädde
1 förpackning frysta hallon och blåbär

Tårtbotten
1. Sätt ugnen på 175 °C. Smörj och bröa en rund slät form, ca 2 liter.
2. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt vattnet, lite i taget, mot slutet av vispningen.
3. Blanda mjöl och bakpulver och rör försiktigt ned det i smeten.
4. Häll smeten i formen. Grädda genast i nedre delen av ugnen ca 35 minuter.
5. Vänta några minuter och stjälp sedan upp kakan och låt den kallna på galler under bakduk.
6. Dela kakan i tre bottnar.

Apelsin- och citronkräm
7. Vispa ihop ägg och socker i en liten kastrull.
8. Pressa saften ut citronen och apelsinen och häll i kastrullen.
9. Sjud på svag värme under vispning tills krämen tjocknat, den för inte koka.
10. Tag kastrullen från värmen och rör ner fettet.
11. Låt krämen kallna.

Gelé
12. Låt gelatinet svälla i kallt vatten ca 5 minuter. Värm saft och vatten.
13. Lägg gelatinbladen i den varma saften och rör om så att gelatinet löser sig.
14. Låt stelna i kylskåp tills det blir tjockflytande som rå äggvita.
(Först var det helt flytande, sedan helt flytande och efter det helt flytande för att sedan helt plötsligt ha stelnat lite för mycket så titta efter ofta!)

Lägg ihop tårtan medan geléet stelnar
15. Lägg ihop bottnarna med hälften av krämen mellan botten ett och två och hälften mellan botten två och tre.
16. Vispa grädden och bred det mesta av den uppe på tårtan och på kanterna.
17. Spritsa resten av grädden längs med kanten uppe på tårtan, som en "krans".
18. Lägg bären uppe på tårtan, innanför "kransen".
19. Skeda geléet över bären.
20. Ställ tårtan kallt och låt geléet stelna helt.

Mums!!! Jag är så stolt över min kreation! Fattar inte varför jag inte fotograferade tårtan...
-
-
-
Etiketter på inlägget:
, , , , , , , , ,

RSS 2.0