Fläskkotletter med mango chutney

(Måndag v. 17)

Det här är en maträtt jag hittade på en liten stund innan vi skulle laga den. Gott blev det!

Fläskkotletter med mango chutney

1. Stek fläskkotletter. Salta och peppra.
2. Häll i mjölk och lite grädde i stekpannan. Smaksätt med mango chutney och sambal oelek.
3. Låt allt puttra några minuter och tillsätt ev. mer salt och peppar.

Till fläskkotletterna åt vi pressad potatis och gröna ärter.

Tanken var att sonen (som är fyra och en halv månad) skulle få vänta någon vecka till med vanlig mat men när vi själva nu åt pressad potatis kunde vi inte låta bli att ge honom en sked. Han såg lite förvånad ut men svalde snällt... När vi kommit igång med smakportioner på riktigt kommer jag nog att börja blogga lite om bebismat också.
-
-
-
Etiketter på inlägget:
, , , , , , , , ,


Fylld kycklingfilé med färgrik potatissallad

(Torsdag v. 16)

Även de här recepten kommer från "Mat för liv och lust" så nu blev det nästan en temavecka med mat från den kokboken igen.

Fylld kycklingfilé
4 portioner

400 g kycklingfilé
1 dl finskuren persilja
1/2 dl färskriven parmesan
1/2 tsk salt
peppar
1 fint hackad vitlöksklyfta
flytande margarin till stekning

1. Skär en längsgående skåra i varje kycklingfilé. Blanda persilja, parmesan, salt, peppar och vitlök. Stoppa lite fyllning i varje filé och "sy" sedan igen dem med tandpetare.
2. Värm matfettet i en stekpanna. Bryn filéerna runt om tills de får fin färg.
3. Häll lite vatten i pannan och låt puttra, gärna under lock, tills filéerna är genomstekta. Det tar ca 15-20 minuter.

Kycklingen går att servera både varm, ljummen och kall.

Färgrik potatissallad
4 portioner

10-12 potatisar
1 röd lök
4-5 morötter
ca 200 g frysta haricots verts eller sockerärter

Vinägrettsås:
1 msk ljus vinäger
1 msk fransk senap
1-2 tsk italiensk salladskrydda
2 msk olja
2 msk vatten
1/2-1 tsk salt
peppar

1. Skala och koka potatisen.
2. Skala, dela och skär löken i tunna skivor.
3. Skala morötterna, skär dem i skivor och koka dem några minuter tills de är nätt och jämnt mjuka.
4. Koka även haricots verts eller sockerärter nätt och jämnt mjuka.
5. Vispa ihop ingredienserna till vinägrettsåsen.
6. Skär den varma potatisen i bitar.
7. Blanda alla salladsingredienserna och häll över vinägrettsåsen.

Det här var en väldigt god potatissallad men jag hade nog föredragit att utesluta morötterna och istället ta lite mer bönor. Vi blandade haricots verts och sockerärter istället för att välja en av sorterna. Varianter av den här potatissalladen kommer nog att serveras många gånger i samband med sommarens grillning.
-
-
-
Etiketter på inlägget:
, , , , , , , , ,


Fiskpudding

(Onsdag v. 16)

Veckans andra "klassiska", eller kanske snarare "traditionella", rätt som jag inte har ätit tidigare var fiskpudding. Det var sambon som hittade ett recept på fiskpudding i "Mat för liv och lust" och sa att han hade ätit det som liten och att han hade för sig att det var gott. Jag tycker att det var mycket godare än vad jag trodde att det skulle vara. Å andra sidan trodde jag inte att det skulle vara gott över huvud taget så "godare än vad jag trodde" betyder i det här fallet "okej, men inte särskilt gott"...

Fiskpudding
4 portioner

1 1/2 dl rundkornigt ris
2 dl vatten
6 dl mjölk
400 g vit fiskfilé
2 ägg
1 tsk salt
1 krm riven muskotnöt
vitpeppar

1. Sätt ugnen på 225 °C.
2. Koka upp ris och vatten och låt koka i 10 minuter. Tillsätt mjölken. Koka upp igen och sjud sedan i ca 20 minuter under lock.
3. Koka fisken i saltat vatten. Dela den i mindre bitar.
4. Blanda risgrynsgröten med ägg, salt, muskot och vitpeppar. Vänd ner fisken.
5. Lägg blandningen i en smord ugnsfast form. Grädda mitt i ugnen i ca 30 minuter.

Servera med gröna ärter, fiskbuljong med finskuren gräslök och knäckebröd.

Jag tycker att fiskpuddingen var mycket godare om man skedade över buljong än om man inte gjorde det...
-
-
-
Etiketter på inlägget:
, , , , , , , , ,


Grönsaksgryta med kikärter

(Tisdag v. 16)

Den här vegetariska grytan passar bra till pasta. Ev. kan man servera vitkålssallad till också.

Jag har inget recept men ska försöka författa ett nedan.

Grönsaksgryta med kikärter
ca 6 portioner

1 gul lök, hackad
2 vitlöksklyftor, hackade
några färska champinjoner, skivade
1 aubergine, tärnad
1 squash, tärnad
2 paprikor, tärnade
2 burkar krossade tomater
2 grönsaksbuljongtärningar
sambal oelek
oregano
svartpeppar
ev. salt
ca 5 dl kokta kikärter (1-2 burkar om man använder kikärter på konserv)
olivolja

1. Börja med att fräsa lök, vitlök och champinjoner i lite olivolja. Tillsätt aubergine, squash och paprika och låt även det fräsa några minuter.
2. Tillsätt krossade tomater, buljongtärningar, sambal oelek, oregano och svartpeppar.
3. Koka några minuter. Smaka av och tillsätt mer sambal, oregano, svartpeppar och ev. salt om det behövs.
4. Tillsätt kikärterna och låt dem bli varma.
-
-
-
Etiketter på inlägget:
, , , , , , , , ,


Pepparrotskött

(Måndag v. 16)


Den här veckan blir det två "klassiska" rätter som jag, vad jag minns, aldrig har ätit förut. Det här är den ena...

Pepparrotskött brukade ofta serveras på äldreboendet där jag jobbade förut. Hade det inte varit för det hade jag nog inte vetat att rätten existerade. Att det blev pepparrotskött hemma hos oss nu berodde på att vi hade nötkött som började bli gammalt i frysen och pepparrot som började bli gammal i kylen. Jag tycker att pepparrot är väldigt gott men det här var ändå ingen höjdarrätt utan ganska mesigt, trots att vi tog mer pepparrot än vad det står i receptet. Med ännu mycket mer pepparrot kanske det blir ganska gott...


Pepparrotskött
8 portioner


ca 1 1/4 kg nötkött med ben, t.ex. högrev eller bog (eller 800 g nötkött utan ben, t.ex. ytterlår)

ca 2 liter vatten

3 tsk salt

5 vit- eller svartpepparkorn

1 lagerblad

1 gul lök eller 1 bit purjolök

1 morot

persiljekvistar


Extra grönsaker:

3-4 morötter

1-2 purjolökar


Sås:

6 dl buljong (från köttkoket)

2 dl mjölk

4 msk vetemjöl

4 msk riven pepparrot


1. Skölj köttet och lägg det i en lagom stor gryta. Mät upp och häll på kallt vatten så att det täcker köttet. Ta upp köttet. Stick in köttermometerns spets i köttets tjockaste del. Koka upp vattnet och lägg i köttet.

2. Skala löken och moroten. Skär löken i klyftor och moroten i bitar och tillsätt dem tillsammans med kryddor och persiljekvistar.

3. Sjuk köttet tills innertemperaturen är 85-90 °C. Det tar ca 1 1/2 timme.
4. Dra bort grytan från plattan, men låt köttet ligga kvar i grytan i ca 20 minuter och efterkoka.
5. Ta upp köttet och varmhåll det. Sila buljongen.
6. Koka de "extra" grönsakerna i lite av buljongen, 10-15 minuter, medan du gör såsen.
7. Koka upp buljongen till såsen. Skaka mjölk och mjöl i en redningsbägare. Vispa ner redningen i buljongen och låt koka några minuter.
8. Smaksätt såsen med riven pepparrot.

Servera kött, grönsaker och sås med kokt potatis.

Det här receptet kommer från "Mat för liv och lust" men det står nästan exakt likadant i "Vår Kokbok".

-
-
-
Etiketter på inlägget:
, , , , , , , , ,


Tidsbrist


De sista dagarna har jag tyvärr inte haft någon tid alls över för att blogga. All tid har gått åt till gnällig bebis, åka till Öland, grillning, gladare bebis, balkonginredning, musikal, bilköp och BVC-besök...

Jag hoppas verkligen att det under dagen kommer att finnas tid för åtminstone ett vettigt inlägg!!!
-
-
-
Etiketter på inlägget:
, , , , , , , , ,


Lördag och söndag

(Lördag och söndag v. 15)

Lördag och söndag körde vi på repriser, d.v.s. sådant det bara var några veckor sedan vi åt sist.

Lördag lunch åt vi fläskpannkaka p.g.a. dålig fantasi samt ovilja att åka till affären...
Av ungefär samma anledningar åkte smörgåsgrillen fram på kvällen.

På söndagen åt vi revben och ugnsbakade rotfrukter. Anledningen till detta var vilja att använda det som fanns i frysen, d.v.s. lammrev.

Ugnsbakade rotfrukter är gott och jätteenkelt att göra. Det är bara att skala och skära blandade rotfrukter och lök i bitar (den här gången tror jag att vi hade morot, palsternacka, kålrot, persiljerot och rödlök), lägga i en ugnsform och blanda med lite olivolja, salt, peppar, någon örtkrydda eller annan krydda och så sätta in i ugnen tills rotfrukterna är mjuka. Vilken ugnstemperatur man har är inte så viktigt men givetvis påverkar det tillagningstiden. Den här gången hade vi ugnen på 200 °C eftersom revbenen krävde och jag har för mig att de fick stå i ugnen ungefär 45 minuter.
-
-
-
Etiketter på inlägget:
, , , , , , , , ,


Müsli med ananas och kokos

(Lördag v. 15)

Müslin jag blandade förra veckan hade redan tagit slut så jag var "tvungen" att göra ny!

Såhär gjorde jag den här gången...

Müsli med ananas och kokos

3 dl havregryn
3 dl rågflingor
1 1/2 dl kokosflingor
2 1/2 dl torkad ananas i små bitar
2 dl vetegroddar

1. Rosta gryn och flingor (även kokosflingor) i 200 °C, knappt ca 5 minuter. Låt svalna.
2. Blanda med övriga ingredienser och förvara i burk med lock.

Den här müslin blev god men inte riktigt lika god som den förra. Det var faktiskt godare utan vetegroddar så resten av vetegroddarna hamnar nog i matbröd istället... Müslin såg även lite tråkig ut eftersom alla ingredienser hade ungefär samma färg. Nästa gång tar vi nog hälften ananas och hälften papaya, bara för färgens skull. Jag tyckte att jag minskade mängden frukt jämfört med sist men enligt oss var det fortfarande onödigt mycket frukt, ananasen är ju så söt.

För övrigt tycker fyramånadersbebisen att "kokos" är ett väldigt roligt ord.
-
-
-
Etiketter på inlägget:
, , , , , , , , ,

Räkor med två röror

(Fredag v. 15)

Fredagkväll med räkor, bakad potatis, varm paprikasalsa och avokado- och chèvreröra.

Det här är ett väldigt trevligt sätt att äta räkor på. Det är också lite mer mättande än att, som vi gjorde sist, bara äta bröd och sallad till räkorna. Rörorna är jättegoda, framförallt den med chèvre! P.g.a. av lite tankefel i affären fick vi göra några förändringar den här gången men jag skriver hur det "ska" vara. Recepten på rörorna kommer från boken "Vardagsfavoriter" (det känns som om ungefär hälften av allt vi äter gör det). Det står att rörorna ska räcka till fyra personer men sambon och jag tar nästan slut på dem själva. Kanske har det något att göra med hur glupsk man är...

Varm paprikasalsa

2 paprikor (t.ex. gul och röd)
1 salladslök
1 vitlöksklyfta
1 msk olivolja
1 msk tomatpuré
1/2 tsk salt
1/2 tsk sambal oelek

1. Kärna ur och tärna paprikorna. Strimla salladslöken. Skala och hacka vitlöken.
2. Fräs allt i olja i en pana. Rör i tomatpuré, salt och sambal oelek.

Avokado- och chèvreröra

2 avokadofrukter
100 g chèvre (fransk getost)
1 dl lätt crème fraiche
1 pressad vitlöksklyfta
2 krm salt
1 krm svartpeppar

1. Dela och kärna ur avokadon. Gröp ur fruktköttet och grovhacka det och osten.
2. Blanda med lätt crème fraiche, vitlök, salt och peppar.
-
-
-
Etiketter på inlägget:
, , , , , , , , ,

Supersoppa med frukt- och nöthack

(Torsdag v. 15)

Supersoppa

Bilden blev inte så bra men det var så länge sedan jag la ut någon bild så den får vara med i alla fall...

Det här är ett av recepten med "tomatbas" från januarinumret av "Buffé".

Supersoppa med frukt- och nöthack
4 portioner

1 sats tomatbas (fryst, tinad)
4 dl vatten
1 höns- eller grönsaksbuljongtärning
2-3 msk finhackad färsk ingefära
färskpressad juice av 1/2 citron
rivet skal av 1/2 citron
1 tsk socker
2 dl matlagningsgrädde
1/2-1 tsk salt
1 krm svartpeppar

1 dl cashewnötter
1 dl torkade aprikoser
3-4 persiljekvistar

1. Rosta nötterna i torr het stekpanna i några minuter.
2. Koka upp tomatbas, vatten, buljongtärning och ingefära i en kastrull. Låt koka ca 5 minuter.
3. Grovhacka under tiden cashewnötter, aprikoser och persilja. Lägg i en skål och ställ åt sidan.
4. Mixa soppan med stavmixer eller i matberedare.
5. Tillsätt citronjuice, rivet skal, socker och matlagningsgrädde.
6. Koka upp soppan igen. Smaka av med salt och svartpeppar.

Servera soppan med frukt- och nöthacket och bröd.

Den här soppan var god men vi kan tänka oss ett par förbättringar. I originalreceptet står det att man kan späda soppan med lite mer vatten om den verkar tjock. Vi tyckte att den blev för tunn med 4 dl vatten så nästa gång minskar vi mängden vatten istället. Jag tyckte att soppan smakade för mycket citron så jag skulle vilja minska mängden juice och skal. Sambon tyckte i och för sig inte att det var för mycket citron, bara mycket... Vi var båda överens om att frukt- och nöthacket var väldigt gott och jag blir bara mer och mer positivt inställd till att ha frukt i maten!
-
-
-
Etiketter på inlägget: , , , , , , , , ,

Kokospanerad lax i saffranssås

(Onsdag v. 15)


Det här är ett av våra favoritrecept! Över huvud taget tycker vi väldigt mycket om lax...

Kokospanerad lax i saffranssås
4 personer

500 g laxfilé, skinn- och benfri
1 ägg
1 1/4 dl kokosflingor
3/4 dl hackad bladpersilja
1 tsk salt
1 krm cayennpeppar
2 msk smör eller margarin
2 dl crème fraiche (lätt- eller mini-)
1 dl vatten
1 paket saffran
1/2 msk tomatpuré
2 msk koncentrerad kycklingfond eller 1 hönsbuljongtärning

1. Skär laxen i portionsbitar, om det inte redan är gjort.
2. Vispa upp ägget. Blanda kokosflingor och hackad persilja på ett fat. Salta och peppra laxbitarna. Doppa dem i ägget och sedan i kokosflingorna.
3. Stek fisken i smör ca 4-5 minuter per sida på svag värme.
4. Blanda crème fraiche, vatten, saffran, tomatpuré och fond eller smulad buljongtärning. Häll blandningen runtom fisken. Låt sjuda några minuter.

Servera med pasta, t.ex. fjärilar, och grönsaker.

Enligt det ursprungliga receptet som kommer från "Vardagsfavoriter" ska man servera grillade eller wokade grönsaker till och det är nog godast men den här gången blev det sallad hos oss eftersom vi åt wokade grönsaker för bara ett par dagar sedan. Såsen är så smakrik att inte ens jag tycker att man behöver göra mer av den!

-
-
-

Etiketter på inlägget: , , , , , , , , ,

Pytt-i-panna med vildsvin

(Tisdag v. 15)

Den första måltiden med vildsvinsköttet blev pytt-i-panna. Jag tycker att pytt-i-panna med råstekt potatis är godast men har man kokt potatis över är det väl ändå smartast att använda den. Givetvis åt vi stekt ägg och inlagda rödbetor till pytt-i-pannan.
-
-
-

Etiketter på inlägget: , , , , , , , , ,


Hembakat versus köpt bröd


Jag bakade "Bästa brödet" igen och den här gången kom jag faktiskt ihåg att väga ingredienserna så efter lite räknande kan jag nu dela med mig av min jämförelse av hembakat och köpt bröd.

Pris

Köpt bröd kostar mellan 30 och 50 kr/kg.
Några exempel:
"Lingongrova" - 35 kr/kg
"Rågkusar" - 47 kr/kg
"God i kvadrat" - 42 kr/kg
 
Hembakade:
"Bästa brödet"- 7,50 kr/kg!!!

Fibrer

Fiberhalten blir tyvärr inte lika hög som i de grova köpta brödsorterna.
"Lingongrova" - 6,5 g fibrer/100 g
"Rågkusar" - 11,5 g/100 g
"God i kvadrat" - 8 g/100 g

"Bästa brödet" - 5,4 g fibrer per 100 g.

Jag vet inte hur mycket fibrer andra hembakta sorter innehåller men av de bröd jag har bakat upplevs "Bästa brödet" nog som det grövsta.

Trots lite lägre fiberhalt är det för min del lätt att välja bröd. Hembakat bröd är godare och otroligt mycket billigare än köpt bröd. Lite extra fibrer kan jag få från något annat håll...

-
-
-

Etiketter på inlägget: , , , , , , , , ,

Ingefärskryddade linsbiffar med sötsur sås

(Måndag v. 15)


Jag har för mig att jag, i ett tidigare inlägg, skrev att vi inte är så förtjusta i röda linser, med undantag av ett recept. Det här är undantaget och det är väldigt gott! Den sötsura såsen är dessutom godare än alla restaurangvarianter som jag har smakat.

Ingefärskryddade linsbiffar
4 portioner

ca 5 dl okokta röda linser (det ska bli 1 liter kokta)
purjolök
färsk ingefära
vitlök
sambal oelek
salt
ev. peppar
ev. ströbröd eller vetemjöl
olja

1. Koka linserna enligt anvisning på förpackningen.
2. Strimla purjolök och fräs tills den blir mjuk.
3. Mosa samman linser och lök.
4. Krydda med finhackad ingefära och vitlök, sambal oelek, salt och ev. peppar. Smaka av!
5. Om smeten är lös och svår att forma (det brukar den vara) kan man använda lite ströbröd eller vetemjöl för att göra den fastare.
6. Forma smeten till biffar och stek dem i olja tills de har fått fin färg.

Sötsur sås
4 portioner

1 dl socker
1 dl vitvinsvinäger
1 1/2 dl kallt vatten
1 msk tomatpuré
2 vitlöksklyftor, finhackade
1/2 msk soja
1 1/2 msk maizenamjöl utrört i lika mycket vatten
ev. salt och peppar

Blanda alla ingredienser i en kastrull och låt koka upp. Rör om då och då. Smaka av såsen och tillsätt ev. lite salt och peppar.

Servera linsbiffarna och den sötsura såsen med jasminris och wokade grönsaker, t.ex. haricots verts, sockerärter och strimlad paprika.

Ungefär de här recepten fanns på http://vegania.mine.nu  som var en jättebra sida med vegetariska recept men tyvärr verkar den nu vara nerlagd.

-
-
-

Etiketter på inlägget: , , , , , , , , ,


Pappas havrerutor


Glömde skriva att jag tidigare i veckan bakade pappas havrerutor. Pappa fick det här brödreceptet för många år sedan då han fick behandling på rygginstitutet i Växjö. Frågan är vad bröd har med ryggont att göra...

På tal om rygginstitutet måste jag passa på att förtala min äldsta lillasyster som kanske var fem år eller något sådant då pappa var på några veckors behandling. Lillasyster pratade med pappa i telefon och frågade om han hade någon fru där på rygginstitutet (pappa var, och är, gift med mamma). Pappa svarade att han hade sju fruar i Växjö. "Jaha..." sa lillasyster "...och hur är maten?"

Havrerutor
20 st

4 dl havregryn
4 dl kokande vatten
2 dl kallt vatten
1/2 msk salt
1 msk brödkryddor
1/2 dl rapsolja
2 msk mörk sirap
50 g jäst
4 dl vetemjöl
4 dl rågmjöl
4 dl grahamsmjöl

1. Häll det kokande vattnet över havregrynen och låt stå 5-10 minuter.
2. Rör i det kalla vattnet, salt, kryddor, olja och sirap. Kontrollera att blandningen är fingervarm.
3. Smula i jästen och rör tills den löst sig.
4. Tillsätt ca 11 dl av mjölblandningen och arbeta degen smidig. Jäs ca 40 minuter.
5. Knåda degen och platta ut den i en långpanna klädd med bakplåtspapper. Skåra i 20 delar. Pensla med vatten och strö över havregryn, tryck till grynen lite.
6. Låt jäsa i ytterligare 40 minuter och sätt ugnen på 225 °C.
7. Grädda i ca 20 minuter. Låt kallna på galler under bakduk.

De sista gångerna jag har bakat havrerutor har jag struntat i att pensla med vatten och strö över havregryn eftersom sambon bara klagar på att havregrynen sedan lossnar och sprider sig i hela köket...

Jag brukar göra dubbel sats och antingen plattar jag ut hälften av degen på en vanlig plåt (vi har bara en långpanna) eller så gör jag bullar av den. Nackdelen med att platta ut båda degarna är att den ena får jäsa för kort tid och den andra för lång om man inte har varmluftsugn så att man kan grädda både långpannan och plåten samtidigt.

Vill man göra bullar av halva degen börjar man med att dela den i 20 delar, rullar bullar och lägger dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt bullarna jäsa ca 30 minuter. Tryck sedan ut den andra deghalvan i långpannan och låt den jäsa ca 40 minuter. När bullarna jäst färdigt gräddas de i 10 minuter (samma ugnsvärme som långpannebrödet) och när bullarna tas ur ugnen brukar det vara lagom att sätta in långpannan i 20 minuter.

Jag bakar nästan alltid av två paket jäst eftersom man då får dubbelt så mycket bröd genom att bara lägga ner några minuters extra arbete. Hade det bara fått plats i köksassistenten så hade jag nog bakat ännu större satser...

-
-
-

Etiketter på inlägget: , , , , , , , , ,

Isterband och pannkakor

(Söndag v. 14)


Tanken var att vi skulle ha ätit av vildsvinssteken men om vi hade väntat på den så skulle vi ha svultit ihjäl... Som tur var fick vi isterband av min morbror när vi var på kalas på lördagen. Isterbanden kom från "Lilla Skafferiet" , samma ställe som vårt griskött kommer från.

Således blev det isterband och stuvad potatis till lunch, vad vi åt för grönsaker minns jag inte...

När vildssvinssteken framåt kvällen äntligen var färdig tyckte vi inte att vi behövde äta lagad mat en gång till så istället stekte vi (jag) lite pannkakor medan lillkillen tittade på mig och sambon och min syster tittade på film...

Om någon läsare tycker att det var bra med sammanfattningarna så får den personen gärna höra av sig så fortsätter jag skriva dem. Är det inte någon som har nytta av dem känns det onödigt att lägga ner tid på att skriva dem.

-
-
-

Etiketter på inlägget: , , , , , , , , ,


Gigantisk vildsvinsstek

(Söndag v. 14)


För ett tag sedan fick vi ett helt vildsvinslår av min morbror och hans fru som tyckte att de hade för mycket vildsvins- och griskött hemma. Jag var mest inne på att göra grytbitar av köttet men sambon tyckte absolut att vi skulle tillaga hela låret som en stek. Frågan var då bara hur vi skulle bete oss. Låret vägde ungefär 5 kg och fick knappt plats i ugnen. Tillslut bestämde vi oss för att tillaga det ungefär som tjälknul, d.v.s. sätta in det frusna köttet i ugnen och låta det tillagas på svag värme under många timmar och därefter lägga köttet i kryddad saltlag så att det får lite smak. Innan vi la köttet i saltlag skar vi loss det från benet och eftersom det då blev relativt små bitar tänkte jag att man nog inte skulle ha det så länge i saltlagen som det står i receptet. Tyvärr glömde jag bort den tanken sedan så köttet blev lite väl salt, men fullt ätbart... Totalt är det drygt 2 1/2 kg rent kött så det kommer att bli mycket vildsvin nu ett tag.

-
-
-

Etiketter på inlägget: , , , , , , , , ,

Resten av lördagen

(Lördag v. 14)


Till lunch blev det spaghetti carbonara igen (bläddra ner till lördag v. 10), helt enkelt p.g.a. att det var det enda vi kom på att vi kunde laga av vad vi hade hemma (och tinat).

På kvällen var vi på pappas och lillasysters gemensamma födelsedagskalas. Kalaset bestod av planka, whiskeytårta och chokladtårta. Inte helt oväntat var det pappa som hade önskat sig whiskeytårtan och systern som hade önskat sig chokladtårtan.

-
-
-

Etiketter på inlägget: , , , , , , , , ,


Müsli med valnötter och aprikoser

(Lördag v. 14)


Jag provade att göra egen müsli och den blev verkligen jättegod! Jag utgick från ett recept i min nya kokbok "Det vegetariska köket".

Müsli
1 1/2 liter

3 dl havregryn
3 dl rågflingor
2 dl grovt hackade valnötter
2 dl strimlade aprikoser
2 dl russin
1 dl linfrön
2 dl vetegroddar

1. Rosta flingor, gryn och nötter i 200 °C, knappt 10 minuter. Låt svalna
2. Blanda alla ingredienser och förvara i burk med lock.

Jag hade lite bråttom när jag handlade och hittade inte vetegroddar. Istället tog jag lite mer havregryn, rågflingor och linfrön. Müslin blev, som sagt, jättegod men egentligen tycker jag att det var lite onödigt mycket frukt i förhållande till flingor och gryn.

Det var så roligt att blanda egen müsli att jag redan har planerat vad jag ska ha i tre kommande blandningar! =)

Nästa gång ska jag väga ingredienserna och jämföra priset med färdigköpt müsli.

-
-
-

Etiketter på inlägget: , , , , , , , , ,


Mangosorbet med passionsfrukt

(Fredag v. 14)


Läste ett recept på mangosorbet i en mattidning en kompis hade. Glömde dock skriva av mängderna så jag provade mig fram...

Mangosorbet med passionsfrukt

Kör ett paket frusna mangotärningar i mixer/matberedare. Fortsätt mixa och tillsätt naturell lättyoghurt tills det blir bra konsistens på sorbeten. Söta eventuellt med lite florsocker. Lägg upp i portionsskålar och skeda över passionsfrukt. Servera genast.

Sååå gott! Rekommenderas verkligen! Mango och passionsfrukt är i och för sig mina favoritfrukter så det är väl inte så konstigt att jag tycker om det här.

Vi var bara två som åt men ett paket mango skulle nog räcka till tre personer. Det gick åt väldigt lite yoghurt, häll bara i ett par matskedar åt gången. Jag tog en passionsfrukt per person men det hade nog varit tillräckligt mycket med en halv.


(Vi åt inte bara mangosorbet den kvällen men det var det enda vi lagade själva...)

-
-
-

Etiketter på inlägget: , , , , , , , , ,

Köttfärsbiffar med stuvade makaroner

(Torsdag v. 14)


Såhär brukar jag göra:

Köttfärsbiffar:
4 portioner

400 g köttfärs
1/2 dl mjölk
1 msk potatismjöl
1 tsk salt
1 krm svartpeppar

Blanda alla ingredienser och forma färsen till biffar. Stek i smör eller margarin, några minuter på varje sida.

Till köttfärsbiffarna åt vi stuvande makaroner, haricots verts och ketchup.

Enkelt och gott...

-
-
-

Etiketter på inlägget: , , , , , , , , ,


Blogglista.se     BlogRankers.com

Rotsaksbiffar

(Onsdag v. 14)


Vi säger alltid att vi ska försöka äta mer rotfrukter eftersom det är bra och billig mat men i verkligheten blir det inte så ofta i alla fall. Det här är en rätt som vi "upptäckte" i höstas och som jag tycker är mycket godare än vad man kan tro. Recept finns i vår upplaga av "Vår Kokbok" men jag skriver ändå ner hur man ska göra.

Rotsaksbiffar
2 personer

4 dl grovt rivna morötter
4 dl grovt rivna palsternackor
4 dl grovt riven rotselleri
4 msk finstrimlad purjolök (lite tunt skivad eller riven gul lök går också bra)
4 ägg
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
smör eller margarin

1. Blanda de rivna rotfrukterna och löken med uppvispat ägg, salt och peppar.
2. Låt lite fett bli ljusbrunt i en stekpanna. Klicka ut smeten till tunna biffar och stek på ganska svag värme 2-3 minuter per sida.

Servera med en klick gräddfil, sallad, bröd och ev. ost.

-
-
-

Etiketter på inlägget: , , , , , , , , ,


Rostade kikärter


Glömde skriva att vi provade att rosta kikärter i helgen. När vi kokade kikärter att ha till falafel för ett tag sedan kom vi på att de var jättegoda att äta som snacks medan de fortfarande var ljumma. Nu tänkte vi att vi skulle testa om det var lika gott (eller godare) att krydda och rosta ärterna.

Såhär står det i "Mat för liv och lust" att man ska göra men vi följde inte mängderna exakt och använde "chili explosion" till hälften av ärterna och spiskummin till hälften.

Rostade kikärter

ca 3 dl kokta kikärter
1/2 msk olivolja
1/2 tsk salt
1 tsk chilipulver

1. Sätt ugnen på 250 °C. Spola av kikärterna om du använder ärter på burk.
2. Blanda olja, salt och chilipulver i botten på en skål. Lägg i kikärterna och rör om.
3. Lägg kikärterna på en långpanna, gärna på bakplåtspapper.
4. Rosta i övre delen av ugnen i ca 15 minuter.

Vi tycker att kikärterna blev ganska goda men att de faktiskt är alla godast naturella och orostade. Jag har recept på annat hemgjort snacks som är godare och som kommer att läggas ut här med tiden. (Den som väntar på något gott...)
-
-
-
Etiketter på inlägget: , , , , , , , , ,

Mammas fiskgratäng

(Tisdag v. 14)

(Ungefär) sådan här fiskgratäng brukar mamma göra. Hon har skrivit ner hur hon brukar göra så jag brukar snegla lite på den lappen men det är svårt att följa ett "recept" där det bara står saker i stil med "ta lite sånt och häll i lite sånt tills det blir bra". Jag ska se om jag kan skriva ett lite mer receptaktigt recept nedan...

Mammas fiskgratäng
3-4 portioner

1 gul lök
1 paket (400 g) sej/hoki/pollack
margarin
salt
vitpeppar

Potatismos:
potatis (gärna mjölig)
mjölk
margarin
salt
vitpeppar

Sås:
4 dl mjölk
1 fiskbuljongtärning
margarin
2 msk vetemjöl
vitt matlagningsvin
salt
vitpeppar

Gratinering:
ost

1. Låt fisken tina så mycket att den går att skära i bitar.
2. Sätt ugnen på 225 °C. Smörj en ganska stor ugnsfast form.
3. Skala och hacka löken och lägg den i botten av formen. Skär fisken i bitar och lägg dem ovanpå. Salta och peppra.
4. Täck formen med aluminiumfolie sätt in den i ugnen ca 20 minuter (fisken ska bli vit, d.v.s. färdiglagad).
5. Koka potatis och gör potatismos (lagom till 4 portioner).
6. Gör såsen: Koka upp 3 1/2 dl mjölk tillsammans med buljongtärning och en liten klick margarin. Gör en redning av vetemjölet och 1/2 dl mjölk. Vispa ner redningen i den kokande mjölken och koka på svag värme i 3-5 minuter.
7. Tillsätt det fiskspad som bildats under folien. Smaka av såsen med matlagningsvin, salt och peppar.
8. Låt fisken ligga kvar i den ugnsfasta formen. Klicka potatismos runt om fisken och häll över såsen. Toppa med lite ost.
9. Sätt in formen i ugnen tills osten smält och fått lite färg.

Servera med morötter och gröna ärter.

Enligt mammas lapp brukar hon ha champinjoner och dill i gratängen ibland men det har i alla fall jag aldrig märkt!
-
-
-
Etiketter på inlägget: , , , , , , , , ,

Biff mango chutney

(Måndag v. 14)

Det här är en rätt som har hängt med sedan högstadiets hemkunskap.

Biff mango chutney
4 portioner

400 g strimlat nötkött, t.ex. ytterlår
1 gul lök
2 morötter
250 g färsk broccoli
1 msk smör eller margarin
1/2 tsk salt
mango chutney
färsk ingefära, riven
ca 1 tsk sambal oelek
2 1/2 dl matlagningsgrädde (eller 1 dl grädde + 1 1/2 dl mjölk)

1. Skala och skiva lök och morötter. Dela broccolin i små buketter och strimla de späda stjälkarna.
2. Bryn köttet, lite i taget, i matfettet i en stor stekpanna. Salta. Lägg över köttet i en gryta och tillsätt mango chutney, ingefära, sambal oelek och grädde.
3. Låt köttet koka på svag värme medan grönsakerna fräses.
4. Lägg även grönsakerna i grytan och låt allt koka ytterligare ett par minuter.

Servera med jasminris och sallad.

Originalreceptet hette "Biff teriyaki" och fanns med i någon reklambroschyr som vår lärare hittat. Min grupp fick dock i uppgift att byta ut teriyakisås och soja mot mango chutney och färsk ingefära och jag tyckte att det blev mycket godare. Varje gång jag lagar den här rätten provar jag mig fram till hur mycket mango chutney och ingefära det ska vara. Den här gången tänkte jag att jag skulle mäta hur mycket jag la i men det glömde jag förstås bort. En gissning är 3-4 msk mango chutney och ca 2 tsk ingefära.
-
-
-
Etiketter på inlägget: , , , , , , , , ,

"My thailåda" och chokladfondue

(Lördag v. 13)

En kompis var här över helgen och på lördagskvällen kom min syster också hit. Vi lagade en ny omgång av "My thailåda". Vår sweet chilisås var lite mesig och rätten blev inte riktigt lika god som när systern gjorde den (fredag v. 8). Efter thailådan kombinerade vi rappakaljaspelande med chokladfondue vilket var väldigt lyckat.

Chokladfondue
4 portioner

1 1/2 dl mellangrädde
250 g mörk choklad i bitar
1 msk honung

Koka upp grädden. Tillsätt chokladen och värm på svag värme tills chokladen har smält. Smaksätt med lite honung. (Vi blandade choklad med 55 % och 70 % kakaohalt.)

Häll upp fonduen i portionsskålar eller i en stor skål. (Portionsskålar/glas/muggar är att rekommendera om man tänker spela spel samtidigt. Om man äter för långsamt och chokladen börjar stelna kan man värma den lite i mikron.)

Doppa bitar av frukt, bär och eventuellt marshmallows i chokladen, använd fonduegafflar eller vanliga gafflar. (Vi valde ananas, mango, kiwi, apelsin, päron och marshmallows.)

Jättegott!!! Särskilt ananasen.
-
-
-
Etiketter på inlägget: , , , , , , , , ,

Svamprisotto

(Fredag v. 13)

Tidigare har risotto för mig varit "vanligt" ris som man blandar med vad man råkar ha hemma, t.ex. korv och grönsaker. För ett par år sedan upptäckte jag "riktig" risotto - krämig risotto med arborioris och parmesanost - och det är så otroligt mycket godare! Den här sortens risotto kan ätas antingen som ensamrätt eller som tillbehör till kött- eller grönsaksrätt. Vi hade färska champinjoner i risotton och serverade den tillsammans med broccoli.

Grundrecept med variationer:

Risotto
4 portioner

1 gul lök
2 vitlöksklyftor
3 dl arborioris
1 msk olivolja
3 dl vitt (matlagnings)vin
2 buljongtärningar
4-5 dl hett vatten (jag brukar koka vatten i vattenkokaren och sedan koka upp det på nytt då och då)
2 dl riven parmesanost
ev. salt
nymalen svartpeppar

1. Skala och hacka lök och vitlök.
2. Fräs lök, vitlök och ris i oljan. Tillsätt buljongtärningarna och vinet och låt det koka in i riset.
3. Späd med hett vatten, lite i taget, och låt riset suga upp vattnet mellan varje spädning. Koka totalt ca 20 minuter utan lock och rör ofta. Risotton ska bli mjuk, krämig och ganska lös. Riskornen ska ha lite tuggmotstånd kvar.
4. Rör ner parmesanosten, smaka av med salt och peppar.

Vill man ha svamprisotto fräser man ca 150 g svamp tillsammans med lök och ris.
Vill man ha grönsaker i risotton tillsätter man dem när det är "lagom" mycket koktid kvar, 250 g kan kanske vara lagom.
Vill man ha kött, korv eller räkor i risotton tillsätter man det när riset kokat färdigt och låter det bara bli varmt. Köttet ska alltså vara färdiglagat, t.ex. kassler, påläggskorv, rester från stek eller liknande.

Jag tycker att risotto med svamp eller räkor är godast och blandar helst inte ner grönsaker i risotton utan serverar det vid sidan av.
-
-
-
Etiketter på inlägget: , , , , , , , , ,

Potatis- och purjolökssoppa

(Torsdag v. 13)


På torsdagen blev det potatis- och purjolökssoppa. Recept finns i t.ex. "Vår Kokbok" men jag brukar alltid ta mer potatis så att soppan blir lite tjockare. En extra klick crème fraiche i tallriken och ostsmörgås till soppan.

Det här är mat som jag tycker är helt okej men som det inte är något särskilt med. Jag brukar säga till sambon att man, t.ex. för att variera sig, ibland kan äta mat som inte är supermegagod utan bara god...

-
-
-

Etiketter på inlägget: , , , , , , , , ,


Snabb räkpasta

(Onsdag v. 13)

Det här är ett recept från kokboken "Snabblagat med ViktVäktarna". Jag vet inte riktigt när jag har fått eller köpt boken men vi använder den då och då, utan att bry oss ett dugg om hur många points rätterna ger. För viktväktarläsare (minst en) kan jag dock upplysa om att rätten ger 8 points per portion men att vi tycker att den här kokbokens portioner är väldigt små.


Snabb räkpasta

4 portioner

250 g pasta, t.ex. snäckor

300 g räkor utan skal, motsvarar ca 750 g med skal

4 vitlöksklyftor

2 tsk olja

4 msk sherryvinäger eller torr sherry

1 ½ dl lätt crème fraiche

½ dl hackad persilja

salt och nymald svartpeppar


1. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen.

2. Skala räkorna. Skala och hacka vitlöken.

3. Fräs vitlöken i oljan i en stekpanna på medelstark värme tills den är gyllengul. Tillsätt räkorna och hetta upp dem under omrörning. Blanda i vinäger eller sherry, crème fraiche och persilja och hetta upp, men låt det inte koka. Smaksätt med salt och peppar.

4. Låt pastan rinna av väl och lägg tillbaka den i kastrullen. Häll över såsen och blanda om. Servera genast.


Vi använder nästan alltid räkor med skal (inte bara till den här rätten utan till allt med räkor), de är mycket godare än de som man köper skalade! Vi köpte en flaska billig sherry en gång, enbart för att ha i matlagning, men sherryvinäger fungerar säkert bra det också. Istället för lätt crème fraiche kan man givetvis använda minifraiche och på så vis få en ännu "smalare" rätt.

-

-

-

Etiketter på inlägget: , , , , , , , , ,


"Det vegetariska köket"


Jag har köpt en ny kokbok nu igen: "Det vegetariska köket - den goda gröna maten från hela världen". En bok som verkar vara väldigt trevlig (även om man inte är vegetarian!) och innehåller kapitel med mat från Sverige, Medelhavet, Europa, Mellanöstern, Afrika, Indien, Thailand, Asien och Latinamerika. Många recept är lakto-ovo-vegetariska men då finns det förslag på hur man gör rätterna veganska.

Jag blir mer och mer galen i kokböcker och känner ett konstant sug efter att köpa kokböcker. =) Jag är dock inte lika galen som min jobbarkompis som har 107 (tror jag att det var) kokböcker!

(Tanken är att jag ska lägga ut något på bloggen varje dag, eller åtminstone varannan, men det har inte gått så bra. För det första hinner jag inte sitta och skriva så mycket som jag skulle vilja och för det andra har bloggverktyget varit nedstängt i ett par dagar nu.)

-
-
-

Etiketter på inlägget: , , , , , , , , ,


RSS 2.0