Pepparrotskött

(Måndag v. 16)


Den här veckan blir det två "klassiska" rätter som jag, vad jag minns, aldrig har ätit förut. Det här är den ena...

Pepparrotskött brukade ofta serveras på äldreboendet där jag jobbade förut. Hade det inte varit för det hade jag nog inte vetat att rätten existerade. Att det blev pepparrotskött hemma hos oss nu berodde på att vi hade nötkött som började bli gammalt i frysen och pepparrot som började bli gammal i kylen. Jag tycker att pepparrot är väldigt gott men det här var ändå ingen höjdarrätt utan ganska mesigt, trots att vi tog mer pepparrot än vad det står i receptet. Med ännu mycket mer pepparrot kanske det blir ganska gott...


Pepparrotskött
8 portioner


ca 1 1/4 kg nötkött med ben, t.ex. högrev eller bog (eller 800 g nötkött utan ben, t.ex. ytterlår)

ca 2 liter vatten

3 tsk salt

5 vit- eller svartpepparkorn

1 lagerblad

1 gul lök eller 1 bit purjolök

1 morot

persiljekvistar


Extra grönsaker:

3-4 morötter

1-2 purjolökar


Sås:

6 dl buljong (från köttkoket)

2 dl mjölk

4 msk vetemjöl

4 msk riven pepparrot


1. Skölj köttet och lägg det i en lagom stor gryta. Mät upp och häll på kallt vatten så att det täcker köttet. Ta upp köttet. Stick in köttermometerns spets i köttets tjockaste del. Koka upp vattnet och lägg i köttet.

2. Skala löken och moroten. Skär löken i klyftor och moroten i bitar och tillsätt dem tillsammans med kryddor och persiljekvistar.

3. Sjuk köttet tills innertemperaturen är 85-90 °C. Det tar ca 1 1/2 timme.
4. Dra bort grytan från plattan, men låt köttet ligga kvar i grytan i ca 20 minuter och efterkoka.
5. Ta upp köttet och varmhåll det. Sila buljongen.
6. Koka de "extra" grönsakerna i lite av buljongen, 10-15 minuter, medan du gör såsen.
7. Koka upp buljongen till såsen. Skaka mjölk och mjöl i en redningsbägare. Vispa ner redningen i buljongen och låt koka några minuter.
8. Smaksätt såsen med riven pepparrot.

Servera kött, grönsaker och sås med kokt potatis.

Det här receptet kommer från "Mat för liv och lust" men det står nästan exakt likadant i "Vår Kokbok".

-
-
-
Etiketter på inlägget:
, , , , , , , , ,


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0