Vegetarisk nötburgare med risotto


Det här var definitivt en ny rätt för oss. Tidigare har vi inte ens ätit något som liknar det här. Lite oväntat kommer receptet från "Byggnadsarbetaren", Byggnads facktidning!

Vegetarisk nötburgare
4 port

1 finhackad gul lök
2 msk grahamsmjöl
1 tsk torkade örtkryddor
2 dl grönsaksbuljong
175 g smulat färskt grovt bröd
225 g hackade hasselnötter
1 msk soja
ev. 1/2 tsk jästextrakt
ev. salt
olja att steka i

1. Bryn löken i en stor kastrull. Rör ner mjöl och örter och stek i 1-2 minuter.
2. Häll i buljongen och rör tills det tjocknar.
3. Tillsätt smulat bröd, hasselnötter, soja och ev. jästextrakt. Smaka ev. av med lite salt.
4. Låt svalna och forma till platta burgare, ca 1 cm tjocka.
5. Stek burgarna i olja och servera med risotto och färsk sparris.


Vi fick inte tag på jästextrakt (jag vet inte ens riktigt vad det är) men om jag har förstått det hela rätt så är det "bara" en krydda och det blev gott även utan den ingrediensen. Det var lite svårt att få biffarna att hålla ihop. Jag tror att det hade blivit bättre om man hade malt hälften av nötterna (för att få en kladdigare konsistens på smeten) och hackat hälften (för att behålla den goda knaprigheten).

Till risotton kokade jag fullkornsris (tillsammans med en buljongtärning istället för salt) och blandade det med tärnad röd paprika, majskorn, färska örter från balkongen (dragon och timjan), gräslök från frysen, rapsolja, vitvinsvinäger och svartpeppar.

Det blev väldigt gott alltihop! Och inte alls så torrt som vi trodde att det skulle bli...
-
-
-
Etiketter på inlägget:
, , , , , , , , ,


Fiskburgare med rökt lax


Häromdagen gjorde vi jättegoda fiskburgare. Rekommenderas verkligen!

Fiskburgare med rökt lax
4 personer

400 g sejfilé
50 g kallrökt lax
2 msk potatismjöl
1 dl hackad gräslök
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
1 dl lätt crème fraiche
1 msk smör

Citrusremoulad:
1 stor morot
1 dl lätt crème fraiche
1/2 tsk rivet citronskal
1 krm salt
1/2 krm nymald vitpeppar

Till servering:
bröd, gärna lite grövre sort
skivade rädisor
blandad sallad

1. Dela sejen i bitar. Mixa sej och lax i matberedaren till en färs. Lägg färsen i en skål och blanda ned potatismjöl, gräslök, salt, peppar och crème fraiche.
2. Forma fiskfärsen till 4 biffar. Stek dem i smör 2-3 minuter på varje sida.
3. Riv moroten och blanda med övriga ingredienser till remouladen.
4. Servera fiskbiffarna på bröd med sallad, rädisor och citrusremoulad.

Det här är originalreceptet från "Vardagsfavoriter" men vi tycker att biffarna var väldigt stora, det var helt enkelt svårt att äta dem som burgare. Man kan nog göra dubbelt så många biffar och platta ut dem så att de blir rätt så tunna. Moroten ska rivas ganska fint...
-
-
-
Etiketter på inlägget:
, , , , , , , , ,


Broccoli- och gorgonzolapaj


Jag har insett att om jag inte publicerar något på min blogg så kommer jag nog aldrig att bli kändisbloggare... Å andra sidan är det inte det som är målet med mitt bloggande men jag vill hemskt gärna att ni som brukar läsa bloggen fortsätter med det så här kommer äntligen ett inlägg.

I lördags satt vi på vår nyinredda balkong och åt broccoli- och gorgonzolapaj, en av mina favoritpajer. Den här gången blev pajskalet lagom hårt så ingenting gick sönder när vi skulle ta för oss av pajen...

Broccoli- och gorgonzolapaj
4 portioner

Pajdeg:
1 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 dl grahamsmjöl
75 g kylskåpskallt smör eller margarin
3/4 dl lätt kesella

Fyllning:
250-300 g färsk broccoli
100 g gorgonzolaost
12-16 cocktailtomater
3 ägg
1 1/2 dl grädde
1 1/2 dl mjölk
3 dl riven mager ost
1/2 tsk salt
1 krm nymalen svartpeppar

1. Finfördela fettet i mjölet till en smulig massa. Tillsätt kesellan och arbeta snabbt ihop till en deg.
2. Tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter. Nagga med en gaffel.
3. Låt pajen vila i kylen 30 minuter. Sätt ugnen på 225 °C.
4. Dela broccolin i små buketter, skär stjälkarna i skivor. Ångkoka eller förväll broccolin 1-2 minuter. Låt den förvällda broccolin rinna av väl.
5. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen ca 15 minuter.
6. Lägg broccoli, smulad gorgonzolaost och tomater i pajskalet.
7. Vispa ihop ägg, grädde, mjölk, ost, salt och peppar. Häll äggsmeten i pajskalet.
8. Grädda i mitten av ugnen tills äggsmeten stelnat och ytan fått fin färg, ca 30 minuter.

Servera med grönsallad.

Receptet kommer från boken "Pajer" men jag har modifierat det lite grann.
-
-
-
Etiketter på inlägget:
, , , , , , , , ,

RSS 2.0