Stekt spätta (v. 9)


Tisdag

Panerad och stekt spättafile
, kokt potatis, sås, vitkålssallad med morot och äpple.

När jag äter stekt spätta tänker jag på min farmor för det var en av hennes "specialrätter". P.g.a. det försöker jag göra likadan sås som hon gjorde också men jag brukar inte lyckas så bra. Vad jag vet vispade hon ur stekpannan och använde den skyn, redde av lite och smaksatte med bl.a. ketchup. Den här gången provade jag att hälla i en skvätt grädde men det gjorde såsen läskigt rosa. Strimlad vitkål, riven morot och rivet äpple blir mycket godare tillsammans än var för sig. Droppa över lite pressad citron, både för smakens skull och för att äpplet inte ska bli så brunt. Ännu godare blir det om man blandar citronsaften med lite koncentrerad äppeljuice.
-
-
-

Mat för liv och lust


I tisdags var jag och snabbhandlade kokböcker på bokrean. Jag var egentligen ute efter någon vegetarisk kokbok men det fanns inte en enda på rean. Istället blev det två andra böcker.

- "Mat för liv och lust - baskokboken för dig som vill äta sunt" av Margit Eliasson och Gunilla Lindeberg (dietister). En jättebra kokbok (jag har hört talas om den innan och bläddrat i den hemma hos en kompis samt på jobbet). Jag har länge tänkt att jag vid tillfälle ska köpa den här boken. 149 kr istället för 380 kr var ett ganska bra tillfälle tycker jag... Har i skrivande stund redan bläddrat igenom hela boken och hittat en massa kul. Det jag är allra mest sugen på att prova är några av matbrödsrecepten så de dyker nog snart upp här på bloggen.

- "Allt i ett - gott, lätt, hett i gryta, wok panna..." av Jonas Borssén. Kokbok jag inte hört talas om tidigare men titeln lät lovande och den innehåller en massa fina bilder. Efter att ha tittat lite i den hemma kan jag konstatera att alla rätter innehåller någon sorts chilifrukt. Mycket verkar väldigt gott men det är många
ingredienser i rätterna. Förhoppningsvis dyker något från den här boken också upp snart.

Tips på bra vegetariska kokböcker mottages tacksamt, som kommentar till inlägget eller via mejl till
[email protected].

-
-
-

Levergryta (v. 9)


Måndag

Levergryta ("lever i tomatsås")

3 gula lökar
2 msk olja
torkad basilika (ganska mycket)
1/2 lagerblad
150 g tomatpuré
1 köttbuljongtärning
3 dl vatten
salt, peppar
400 g ungnöts- eller kalvlever
ca 2 msk vetemjöl
1 dl (ev. mer) kaffegrädde eller mjölk + vispgrädde

1. Skala och hacka löken fint. Låt puttra i olja ca 5 minuter.
2. Stöt basilika och lagerblad i mortel. Tillsätt det samt tomatpuré, buljongtärning och vatten.
3. Låt såsen småsjuda minst 30 minuter (ju längre desto bättre). Smaka av med salt och peppar.
4. Skär levern i tunna strimlor. Hetta upp resten av oljan och fräs levern. Krydda med salt och peppar.
5. Häll såsen över levern.
6. Vispa ut mjölet i grädden och häll ner i grytan under omrörning. Låt koka några minuter.

Servera med fullkornsris, gröna ärter och sallad.

Alla i min familj tycker om lever och jag och mina systrar har ätit det sedan vi var små. Även sambon tillhör den del av befolkningen som tycker att lever är jättegott. Allra godast är stekt lever, lök och äpple med gräddsås men jag hävdar bestämt att man måste variera sig lite också.

Den här rätten smakar inte så mycket lever eftersom såsen har väldigt kraftig smak så om man tycker att lever är jättegott är det kanske inte något bra recept egentligen. Tycker man att lever är jätteäckligt fungerar det nog inte heller men är man bara lite tveksam till lever men kan tänka sig att prova tror jag att det är en bra rätt att börja med.

Receptet har jag fått från mamma men grytan smakar konstigt nog inte likadant när jag gör den som när hon gör den. När det gäller andra "mammarecept" av typen "ta lite X och häll i lite Y tills det blir bra och blanda sedan i Z" så är det väl inte så konstigt om min variant inte smakar likadant som hennes men det här är ju ett "riktigt" recept med exakta anvisningar. Kan det kanske vara så att mamma inte följer receptet exakt? Jag tycker i alla fall att man behöver ta mer (kaffe)grädde än vad det står i receptet (då blir det lite mer likt mammas gryta och inte så väldigt tjockt).

Ovanstående resonemang fick mig att tänka på att mamma (väldigt vad jag tjatar om mamma i det här inlägget) brukar berätta att potatisen hennes mamma kokade inte smakade likadant som de hennes farmor kokade, trots att det var potatis från samma åker som kokades i vatten från samma brunn. Och det här stycket hade absolut ingenting med levergryta att göra...

Ytterligare en parantes är att jag vägrar köpa kaffegrädde och matlagningsgrädde eftersom de kostar lika mycket som vispgrädde. Det blir således mycket billigare att blanda vispgrädde och mjölk än att köpa de magrare gräddsorterna. För att få "matlagningsgrädde" tar man knappt hälften (40 %) vispgrädde och resten mjölk, för "kaffegrädde"  en fjärdedel vispgrädde. Överbliven grädde kan man frysa, t.ex. i istärningspåsar, och använda vid ett senare tillfälle.
-
-
-

Griskött


Med anledning av kommentarerna på föregående inlägg kommer här en komplettering ang. grisköttet vi har köpt från folk vi känner. För det första så är "folket" min mammas brors frus bror och hans fru. =) För det andra påpekade mamma att köttet antagligen inte är ovanligt gott för att jag känner djurägarna utan för att grisarna ifråga är utegrisar. Kanske kan det ligga något i det... Mamma upplyste även om att även andra kan köpa detta "utegriskött" från "Lilla Skafferiet", http://www.lillaskafferiet.se.

-
-
-

Paj, paj och fläskkotletter (v. 8)


Lördag

Mamma, pappa och lillasyster var här och tittade på melodifestivalen och sambon hade komponerat menyn som därmed bestod av paj och... paj! Antingen ser man det som ett tema eller som kaka på kaka, eller snarare paj på paj.

"Köttfärs- och squashpaj" - köttfärs, squash, bacon och äggstanning.
Sallad.

Köttfärspaj är enligt sambon pajernas paj men just den här varianten har vi inte lagat tidigare. Receptet kommer från en bok som heter just "Pajer" och går att få genom att mejla till [email protected]. Pajen var god men hade varit ganska mesig om det inte hade varit bacon i. Pajdeg gör jag alltid med Kesella istället för en del av margarinet, på så sätt blir den inte riktigt lika fet.

Smulpaj med hallon och björnbär, vaniljvisp.

Jag tycker att smuldel är enklast att göra och blir godast om man smälter margarinet och därefter blandar i socker, havregryn och vetemjöl. Viktigt att det är havregryn i också och inte bara mjöl! Vaniljvisp eller annan färdig vaniljsås är godare än sådan man gör på pulver, tycker jag.

Söndag

Fläskkotletter
med skysås, kokt potatis, ärter/majs/paprika och sallad.

Vi har köpt griskött från folk vi känner och det är konstigt nog mycket godare än det man köper i affären. För övrigt finns det inte mycket att berätta om den här maten...

-
-
-


Snabblagat (v. 8)


Det var egentligen inte någon tanke bakom det men allt vi åt måndag till fredag den här veckan var relativt snabblagat.

Måndag

Pastasås med grönsaker
Fräs strimlad purjolök, gul paprika i bitar, skivad morot, gurka i stavar och majskorn i lite olja. Tillsätt grädde och mjölk tills det blir "lagom" mycket sås. Smaksätt med tomatpuré, salt, svartpeppar och eventuellt någon örtkrydda.

Servera med t.ex. pastasnäckor och strimlad vitkål.

→ Otroligt enkel och snabblagad rätt, inspirerad från ett "såhär får du barn att äta grönsaker-recept". Gott men ganska sött (morot och majs) och inte direkt revolutionerande.

Tisdag

"Tonfiskkakor"
(klicka här för att läsa receptet), sweet chilisås, vitt ris och sallad.

Tonfiskkakor

→ En av sambons "specialare", det här var första gången jag lagade rätten. Receptet finns på ICA:s hemsida. Istället för smaksatt tonfisk kan man krydda naturell tonfisk med chilipeppar, salt och ev. svartpeppar. Att strö ströbröd över kakorna är enligt mig onödigt.

Onsdag

Kyckling med crème fraiche franska örter
Skär kyckling(lår)filéer i bitar och bryn i lite margarin. Tillsätt (lätt)crème fraiche franska örter och ev. lite grädde eller mjölk samt salt och peppar.

Servera med potatis (ev. klyftpotatis) och t.ex. gröna ärter och morotsstavar.

Ungefär den här rätten blev jag bjuden på hemma hos en kompis föräldrar för många år sen. Jättelätt och jättegott!

Torsdag

"Röda havet"
(tomatsoppa)
4 portioner

4 potatisar (ca 300 g)
2 morötter
1 gul lök
1 msk olja
1 förpackning (500 g) passerade tomater
5 dl vatten
1 1/2 hönsbuljongtärning
1 msk honung
1 tsk salt
1 krm svartpeppar

1. Skala och skär potatis och morötter i mindre bitar. Skala och hacka löken.
2. Fräs potatis, morötter och lök i olja i en gryta stor nog för soppkok. Tillsätt tomater, vatten och buljongtärning.
3. Låt puttra under lock, ca 15 minuter.
4. Mixa soppan slät, i matberedare eller med stavmixer.
5. Smaka av med honung, salt och peppar.

Servera med bröd, t.ex. bake off-baguetter.

En helt okej soppa, smakar mycket tomat. Har inte lagat den här rätten på flera år men bredvid receptet har jag skrivit "god, lillasyster tyckte om den" vilket nog ska ses som ett positivt omdöme när det gäller soppa.

Fredag

Ovan nämnda lillasyster bjöd på lunch:

"My thailåda"
(klicka här för att läsa receptet), sweet chilisås och jasminris.

→ Systern använde vanligt margarin istället för Arla Smör- & rapsolja och kokosmjölk istället för Kelda kokos. Hon påpekade även att man som variation kan ta kyckling istället för griskött. Jättegod rätt (jag skulle ha kunnat äta hur mycket som helst) med lite lagom hetta.

Chokladmousse med apelsinklyftor.

Också jättegott men jag hade definitivt inte kunnat äta hur mycket som helst. Recept från systerns franskabok.

På kvällen:

Gorgonzolasås (gorgonzola, grädde, mjölk, lök och vitlök), tagliatelle, kokt broccoli och körsbärstomater.

Efter graviditeten har jag ett uppdämt behov av goda ostar...
-
-
-

Lyxig helg (v. 7)


Det här har verkligen varit en härlig mathelg!

Fredag

Trerätters middag:
Sambon och en kompis stod för de mesta av matlagningen, desserten ansvarade jag för.

- Gratinerad chèvre med honung
Vitt bröd, t.ex. en skiva baguette penslas med olja och rostas i ugnen en liten stund. Lägg på skivor av chèvre (getost) och sätt in ugnen några minuter till. Servera på salladsbädd och ringla över lite honung. Garnera med t.ex. ärtskott.

→ Mums!!! Har inte ätit getost sen innan jag blev gravid och det är en av de saker jag verkligen saknade. Egentligen ska man "vara försiktig" med dessertostar även när man ammar, men hur är man försiktig utan att undvika det helt?

- Fläskschnitzel med rödvinssås och klyftpotatis med örtkryddning
Skivor av benfri fläskkotlett som bankas ut (varning för tinnitus), paneras och steks. Rödvinssås gjorde killarna på pulver, fast med rött matlagningsvin istället för vatten och kanske någon annan förändring som de inte berättade för mig.

→ Gott även detta. Schnitzlarna blev lika stora som tallrikarna...

- Snabbcheesecake
Philadelphioost med lite vaniljsocker, krossade digestivekex och halvtinade hallon med lite honung varvas i glas och serveras genast.

→ Otroligt enkelt och jättegott. Läste tips på något liknande i en tidning för länge sen men har inte provat förrän nu. Variationer på detta (andra frukter/bär) kommer jag att göra MÅNGA gånger!

Lördag

Till lunch hos sambons farmor:
IKEA:s rösti, stekt bacon och lingonsylt.
IKEA:s äppelpaj med vaniljsås.

På kvällen då den lille bebisen var hos sin mormor och morfar ett par timmar:
Räkor, bake off-baguetter, vitlökssmör, majonnäs, sallad och vin (alkoholfritt för mig som ammar).


→ Första gången sedan sonen föddes som jag åt räkor i större mängd. Som tur var reagerade han inte alls, åtminstone inte med utslag, men tänk om det var p.g.a. räkorna han var så extremt gnällig söndag till onsdag? Gott var det i alla fall med räkor. Det konstiga var att det blev räkor över och dagen efter fick vi slänga dem. Det har aldrig tidigare hänt med mig i närheten!

Sallad
Tog bara kort på den vackra salladen som T gjorde, räkor och majonnäs vet väl alla hur det ser ut... =)

Söndag

Kroppkakor
hemma hos mamma och pappa.


→ Andra gången mamma gör kroppkakor (stora, grå kroppkakor alltså). Så länge min farmor levde var det hennes territorium, men mammas blir faktiskt nästan lika goda (och det är extremt bra betyg)!

-
-
-


Mest husmanskost, enligt min definition (v. 7)


En liten bebis som kräver uppmärksamhet ungefär 23 timmar om dygnet gör att det är svårt att hinna blogga...

Måndag

Fransk dragongryta

"Fransk dragongryta"
6 portioner

450 g strimlat ytterlår, fransyska eller rostbiff av nöt
3 dl buljong (3 dl vatten + 1/2 buljongtärning)
3 msk kinesisk soja
180 g skivad purjolök
150 g strimlad rökt skinka
4 msk tomatpuré
2 krm svartpeppar
2 tsk dragon
1 1/2 dl matlagningsyoghurt
1 msk Maizena majsstärkelse

Koka upp buljong och soja. Lägg i köttet, lite i taget och rör om. Låt koka i ca 30 minuter. Tillsätt purjolök, skinka och tomatpuré. Krydda. Blanda matlagningsyoghurt med majsstärkelse och rör ner. Låt grytan koka ytterligare 5 minuter. Smaka av.

Till grytan åt vi kokt potatis, kokt broccoli och strimlad vitkål.

Väldigt god köttgryta som vi har gjort flera gånger. Egentligen blir det lite för lite sås för min smak så kanske ska jag öka mängderna av allt utom nötkött, skinka och purjolök nästa gång. Receptet kommer från en samling grytrecept från Köttfrämjandet. Receptsamlingen vänder sig till storkök så i originalreceptet anges hur man bäst lagar till rätten till fler än 500 personer. Är någon intresserad av de tipsen är det bara att höra av sig... =)

Tisdag

"Fettucine med löjrom"
- nämnda ingredienser samt gräddfil, hårdkokta ägg och lite till.
Till pastan åt vi sockerärter.

Rätt från "Stora pastakokboken" som vi inte lagat tidigare. Ingen jättehit och därför skriver jag inte hela receptet  trots att jag blivit ombedd att skriva ut alla recept. Hittade varken fettucine eller löjrom på Willys så i vårt fall blev det egentligen "tagliatelle med stenbitsrom" och kanske hade det varit godare med rätt ingredienser. Tanken var att vi förutom sockerärter skulle ha sallad till maten men p.g.a. fel i inköpsplaneringen blev det inte så.

Onsdag

"Vegetarisk makaronilåda"

4 personer

4 dl makaroner
2 morötter (200 g)
1 bit rotselleri (75 g)
1 palsternacka (150 g)
1 purjolök
3 finhackade vitlöksklyftor
1 msk olivolja
300 g färsk spenat eller 250 g fryst
1 1/2 tsk salt
3 krm svartpeppar
2 dl riven ost
4 dl mjölk
3 ägg

1. Sätt ugnen på 200 °C. Koka makaronerna knappt klara och låt dem rinna av i ett durkslag. Skala rotfrukterna och riv dem grovt. Skölj och skiva purjolöken.
2. Fräs rotfrukter, purjolök och vitlök några minuter i hälften av oljan. Ta upp grönsakerna och lägg dem med makaronerna i en bunke.
3. Hetta upp resten av oljan och fräs spenaten någon minut (fryst spenat behöver inte fräsas). Rör ned den i makaroniblandningen. Krydda med salt och peppar.
4. Vispa samman mjölk och ägg och rör ned det och riven ost i makaroniblandningen. Häll allt i en smord ugnssäker form. Grädda i mitten av ugnen 30-40 minuter.

Återigen ett recept från "Vardagsfavoriter". Liksom tisdagens mat var det första gången vi åt det här. Rätten var god men sambon tyckte att det hade varit godare med lite kassler eller något annat salt i också och det får jag nog hålla med om (fast då blir det ju inte särskilt vegatariskt). Tanken var att det skulle vara sallad till maten den här dagen också men det fanns fortfarande inga salladsgrönsaker hemma.

Torsdag

Till lunch
"Vitlöksrostad rotfruktspuré"

ca 1 kg rotmos, färdigköpt eller hemlagat
(jag gjorde en halv sats enligt "Vår Kokbok", fast spädde med mycket mindre kokvatten)
2-3 schalottenlökar
2-3 vitlöksklyftor
1-2 msk grovhackad timjan eller rosmarin (jag tog 2 tsk torkad rosmarin)
2-3 msk (färskpressad) citronjuice
2-3 msk crème fraiche
olja till stekning, salt, peppar

1. Skala och grovhacka lök och vitlök. Stek det med timjan/rosmarin i olja. Det ska ta färg men inte brännas.
2. Blanda med rotmos, citronjuice och crème fraiche. Mixa med stavmixer till en slät puré. Smaka av med salt och nymalen peppar.

Servera med kokt köttkorv/fläskkorv och t.ex. en tomat eller några bitar paprika.

Något modifierat recept från Buffé januari 2008. Vi lagade detta en gång precis innan jag startade bloggen också och nu bjöd jag pappa på det när han kom på lunch. Om man överhuvudtaget tycker om rotmos så är detta ett toppenrecept! Jag tror egentligen det räcker att man tycker att vanligt rotmos är okej för att man ska tycka väldigt bra om denna variant. Senap till känns onödigt... Enligt Buffé räcker moset till 4-6 personer men hos oss har det bara räckt till ungefär tre.

På kvällen
Hemlagade köttbullar, kokt potatis, lingonsylt, ärter/majs/paprika.

Köttbullar

Gott med köttbullar och ännu godare med hemlagade. De som blev över har vi använt som pålägg.

-
-
-


Nils-Emils lingonbröd

Bakade bröd igår (och i förgår). Vår målsättning är att baka allt vårt bröd själva men det går inte så bra utan istället brukar det bli en blandning av köpt och hembakat bröd. Fördelen med hembakat bröd är att det är både billigare (ska räkna ut hur mycket någon gång) och godare (tycker vi) än köpt bröd. Enda nackdelen är väl att det tar lite tid... Det här receptet hittade jag på linfröförpackningen.

Nils-Emils lingonbröd

"Nils-Emils lingonbröd"
2 bröd

Dag 1:
4 dl ljummet vatten
1 dl vetekross
1 dl rågkross
1 dl hela linfrön
1 dl vetekli
2 dl russin
3 dl lingonsylt
3 tsk malen kummin
3 tsk salt

Blanda alla ingredienser och låt stå över natten.

Dag 2:
2 pkt torrjäst
ca 2 l vetemjöl
5 dl kokande vatten

Sätt ugnen på 200 °C. Blanda jästen med mjölet och tillsätt blandningen från första dagen, samt det kokande vattnet. Arbeta ihop degen och forma till två limpor. Låt jäsa ca 15 minuter. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 minuter.

Det här brödet blev verkligen supergott!!! Dessutom var det ovanligt lättbakat. Visserligen tar det två dagar men det man ska göra den första dagen tar inte många minuter (eftersom jag inte brukar tycka att det är så gott med russin i matbröd tog jag bara halva mängden). Jag valde (som alltid) att arbeta degen i min älskade köksassistent och eftersom degen med 2 l mjöl blev ganska kladdig klickade jag den sedan i två smorda brödformar. På det sättet slapp jag dessutom en kladdig bänk/ett kladdigt bakbord. Kanske skulle brödet bli ännu lite godare om man struntade i brödformarna eftersom det då får mer skorpa men i så fall måste man nog ta lite mer mjöl för att kunna forma limpor. Det här ska jag baka snart igen, kanske med hela mängden russin för jag börjar trots allt tycka att det är lite gott...

Grekiskt, svenskt, thailändskt och arabiskt (v. 6)


Måndag

"Grekisk smulpaj"
- bl.a. fetaost, aubergine och squash, smuldeg med parmesanost.
Serveras med grönsallad.

Favoritrecept som jag fått av en vän (hon skrev då "grekisk sulpaj" av misstag så det brukar vi kalla den). När vi planerade vad vi skulle äta under veckan påpekade sambon (som älskar paj) att det faktiskt går att äta paj även på vardagar, vilket jag aldrig har kommit på. =)

Tisdag

Lax med rosépepparsås, pressad potatis och gröna ärter.

→ Helst ska det vara hel ugnsstekt lax till den här rätten men vi tycker att det är enklare med laxfilé. Rosépepparsåsen är hur som helst det viktigaste och receptet till den har jag fått av mamma.

Onsdag

Raggmunkar med stekt fläsk, rårörda lingon och strimlad vitkål.

→ Vi älskar raggmunkar/rårakor! Jag, sambon och systern åt en gång upp över 20 potatisar tillagade på detta sätt! Rårörda lingon (1 dl lingon som rörs/mosas samman med 1 msk socker) är mycket godare och fräschare än vanlig lingonsylt.

Torsdag

"Morotssoppa med citrongräs"
4 pers
Tillagningstid: 20 min

500 g morötter
1 gul lök
2 msk olja
2 msk ris, jasmin eller basmati
2 grönsaksbuljongtärningar
1 liter vatten
1 stjälk citrongräs
1 röd pepparfrukt
2 dl kokosmjölk

1. Skala och skiva morot och lök, fräs tillsammans med ris och buljongtärningar i oljan i en kastrull. Tillsätt vatten.
2. Skölj och kärna ur pepparfrukten. Skär den och citrongräset i bitar (lägg antalet citrongräsbitar på minnet). Lägg ner i kastrullen och koka soppan under lock ca 10 minuter.
3. Plocka upp citrongräset. Mixa soppan slät och tillsätt kokosmjölk.

Serveras med bröd, den här gången med nybakade yoghurtbullar.

→ En av mina favoritsoppor. Receptet fanns med i "Allt om Mat" nr 15 2006. Yoghurtbullarna går, tack vare bikarbonat som jäsmedel, jättesnabbt att baka. Receptet till dessa kommer från kokboken "Vardagsfavoriter" som är en receptsamling med recept från just "Allt om Mat".

Fredag

Paketknyten

"Paketknyten"
- tortillaknyten med bl.a. kyckling, bacon, paprika och crème fraiche.
Serveras med sallad.

Rätt som jag blev bjuden på hemma hos en vän för ett och ett halvt år sedan och som jag varje gång vi setts efter det glömt be om receptet på. I tisdag fick jag äntligen receptet och i fredags kom det till användning. Gott både då och nu! I receptet stod det att knytena skulle serveras med en sallad med rödlök och apelsin så vi tänkte att det var säkrast att lyda och det var riktigt gott det också.

Söndag

Falafel, yoghurtsås med ingefära och chili,
pitabröd och grönsaker.

→ Recept från ovan nämnda "Vardagsfavoriter". Vi har gjort falafel tidigare men inte enligt det här receptet. Både kikärtsbollarna och såsen var mycket godare än de varianter vi provat tidigare och rekommenderas varmt. Vi upptäckte också att kikärterna som blev över och fortfarande var ljumma var otroligt goda att äta medan maten lagades, trots att de var kokade med salt som enda krydda. Det kan ha berott på att vi var väldigt hungriga men med lite mer kryddning kan de nog fungera som snacks. 

(Övriga recept går att få genom att mejla till [email protected].)
-
-
-

Lamm, parmesan och After Eight (v. 5)


Måndag

"Lättlagad lammgryta"
- lamm, paprika, champinjoner, crème fraiche m.m.
Till detta kokt potatis och sallad.
→ Recept från "Vår Kokbok" som vi inte har provat tidigare. Precis som utlovat väldigt lättlagat och dessutom riktigt gott (om man tycker om lamm).

Tisdag

"Svedalafisk"
4-5 port
Tillagningstid: 35 min

600 g vitfisk (vi använde kummel den här gången men t.ex. hoki, pollack eller sej passar lika bra)
2 dl torrt vitt vin (vitt matlagningsvin fungerar bra)
2 dl vatten
1 tsk salt
3-4 vitpepparkorn
1 skivad gul lök
1 fiskbuljongtärning
2 dl crème fraiche (gärna lätt- eller mini-)
2 äggulor

1. Tina fryst fisk helt så att man kan skila filéerna åt eller så att den går att skära i skivor.
2. Koka upp vin, vatten, salt, vitpeppar och lök. Lägg i fisken och låt sjuda 5-7 minuter för färska/tinade filéer eller 10-12 minuter för halvtinade bitar.
3. Tag upp fisken och varmhåll den. Reducera spadet med en fiskbuljongtärning till ca 2 dl.
4. Sila buljongen och tillsätt crème fraiche. Lås såsen puttra någon minut och tillsätt ytterligare 1 msk vitt vin och 2 äggulor. Såsen får sedan inte koka.
5. Häll såsen över fisken.

Serverades den här gången med ris (men jag föredrar pressad potatis), kokt broccoli och tomat.

Receptet har jag fått från mamma och hon har i sin tur hittat det i en gammal reklambroschyr från Findus. Namnet på rätten är från början "Svedalatorsk" men p.g.a. att torsken håller på att bli utfiskad äter vi aldrig torsk hemma hos oss. De flesta sorters fisk i frysdisken säljs i 400-gramsförpackningar (räcker till ca 3 port) men eftersom den här såsen är väldigt god kan man gott göra en hel sats sås även till den mindre mängden fisk.

Onsdag

Hirsbiffar
med tomatsås och kokt broccoli.

Skölj 2,5 dl hirs i kokande vatten. Koka upp 5 dl vatten med en grönsaksbuljongtärning. Häll i hirs och koka i 10 minuter, eftersväll i ca 15 minuter. Blanda hirs med hackad lök och 4 ägg. Forma till biffar och stek i lite flytande margarin. Tomatsås efter eget huvud men givetvis går det bra att köpa färdig.

Sambons förslag och mycket, mycket, mycket godare än vad man (jag) kan tro (fast delvis hänger det på hur god tomatsåsen är).

Torsdag

Köttfärssås och spaghetti med nyriven parmesanost och strimlad vitkål.

Blev nog den godaste köttfärssås jag någonsin gjort men tyvärr kan jag inte redogöra för hur jag gjorde... =) Jag drygar i alla fall alltid ut köttfärsen med lite rivna morötter.

Fredag

"Saftig kyckling på indiskt vis" - kycklinglår, ingefära, kardemumma, garam masala, tomatsås m.m
Till kycklinggrytan serveras ris kokt med lite saffran och russin samt varma naanbröd med smör.

Recept från "Buffé" januari 2008.
Gott men hade nog varit ännu godare om vi
1. inte glömt saffranet
2. haft en fungerande recept på naanbröd (be alltså inte mig om recept på detta utan leta reda på ett själv
    eller köp färdiga naanbröd)
3. mellan alla amningstillfällen hunnit göra en grönsallad att servera till


Lördag

Stekt strömming
med potatismos och sallad (har jag för mig).
→ Lunch hemma hos mamma och pappa.

På kvällen fylld, färsk pasta med parmesanost, färsk basilika, nymalen svartpeppar och körsbärstomater.
En av våra standardrätter då vi vill äta gott men slippa laga mat.

Söndag

Lammstek
med gräddsås, kokt potatis, gelé och sallad.
Lamm är gott!
Konserverade päron med After Eight (in i ugnen några minuter) och glass.
Vi äter i princip aldrig efterrätt med detta kom sig av en lite för gammal burk konserverade päron och en öppnad förpackning After Eight som "behövde" användas.

På kvällen havregrynsscones (hälften havregryn, hälften vetemjöl och mycket godare än "vanliga" scones) och dessutom After Eight-muffins (amerikanska muffins, d.v.s. stora muffins gjorda av ganska fast smet med yoghurt eller gräddfil i och så en After Eight nedstucken i varje muffin innan de gräddas).
Väääldigt gott, men inte direkt nyttigt... =)

(Övriga recept går att få genom att mejla till [email protected].)

-
-
-

Tanken med bloggen


Tänkte att jag skulle börja med att berätta vad som är syftet med den här bloggen och hur idén till den föddes.

Min förhoppning är att bloggen ska ge inspiration och bidra med idéer för att besvara den ständigt återkommande frågan "Vad ska vi äta idag?"

Utgångspunkten kommer att vara vad vi har ätit hemma hos oss de senaste dagarna. Detta kommer att kompletteras med diverse recept, fakta och mina personliga funderingar kring rätterna. Vid intresse går det bra att få recept som inte publicerats i sin helhet genom att mejla till 
[email protected].

Jag har länge varit sugen på att starta en blogg och suget aktualiserades när jag hittade en av mina vänners blogg. Problemet har tidigare varit att jag inte har vetat vad min blogg ska handla om men nu infann sig genast en idé. Sist jag träffade ovanstående vän och sist jag träffade en annan vän beklagade sig båda över hur svårt det är att komma på vad man ska äta varenda dag. I vissa perioder tycker jag också att det är väldigt svårt men just är jag full av idéer och tänkte att det kunde vara en bra idé att dela med sig till andra.

Smaklig måltid!
-
-
-

RSS 2.0