Snabblagat (v. 8)


Det var egentligen inte någon tanke bakom det men allt vi åt måndag till fredag den här veckan var relativt snabblagat.

Måndag

Pastasås med grönsaker
Fräs strimlad purjolök, gul paprika i bitar, skivad morot, gurka i stavar och majskorn i lite olja. Tillsätt grädde och mjölk tills det blir "lagom" mycket sås. Smaksätt med tomatpuré, salt, svartpeppar och eventuellt någon örtkrydda.

Servera med t.ex. pastasnäckor och strimlad vitkål.

→ Otroligt enkel och snabblagad rätt, inspirerad från ett "såhär får du barn att äta grönsaker-recept". Gott men ganska sött (morot och majs) och inte direkt revolutionerande.

Tisdag

"Tonfiskkakor"
(klicka här för att läsa receptet), sweet chilisås, vitt ris och sallad.

Tonfiskkakor

→ En av sambons "specialare", det här var första gången jag lagade rätten. Receptet finns på ICA:s hemsida. Istället för smaksatt tonfisk kan man krydda naturell tonfisk med chilipeppar, salt och ev. svartpeppar. Att strö ströbröd över kakorna är enligt mig onödigt.

Onsdag

Kyckling med crème fraiche franska örter
Skär kyckling(lår)filéer i bitar och bryn i lite margarin. Tillsätt (lätt)crème fraiche franska örter och ev. lite grädde eller mjölk samt salt och peppar.

Servera med potatis (ev. klyftpotatis) och t.ex. gröna ärter och morotsstavar.

Ungefär den här rätten blev jag bjuden på hemma hos en kompis föräldrar för många år sen. Jättelätt och jättegott!

Torsdag

"Röda havet"
(tomatsoppa)
4 portioner

4 potatisar (ca 300 g)
2 morötter
1 gul lök
1 msk olja
1 förpackning (500 g) passerade tomater
5 dl vatten
1 1/2 hönsbuljongtärning
1 msk honung
1 tsk salt
1 krm svartpeppar

1. Skala och skär potatis och morötter i mindre bitar. Skala och hacka löken.
2. Fräs potatis, morötter och lök i olja i en gryta stor nog för soppkok. Tillsätt tomater, vatten och buljongtärning.
3. Låt puttra under lock, ca 15 minuter.
4. Mixa soppan slät, i matberedare eller med stavmixer.
5. Smaka av med honung, salt och peppar.

Servera med bröd, t.ex. bake off-baguetter.

En helt okej soppa, smakar mycket tomat. Har inte lagat den här rätten på flera år men bredvid receptet har jag skrivit "god, lillasyster tyckte om den" vilket nog ska ses som ett positivt omdöme när det gäller soppa.

Fredag

Ovan nämnda lillasyster bjöd på lunch:

"My thailåda"
(klicka här för att läsa receptet), sweet chilisås och jasminris.

→ Systern använde vanligt margarin istället för Arla Smör- & rapsolja och kokosmjölk istället för Kelda kokos. Hon påpekade även att man som variation kan ta kyckling istället för griskött. Jättegod rätt (jag skulle ha kunnat äta hur mycket som helst) med lite lagom hetta.

Chokladmousse med apelsinklyftor.

Också jättegott men jag hade definitivt inte kunnat äta hur mycket som helst. Recept från systerns franskabok.

På kvällen:

Gorgonzolasås (gorgonzola, grädde, mjölk, lök och vitlök), tagliatelle, kokt broccoli och körsbärstomater.

Efter graviditeten har jag ett uppdämt behov av goda ostar...
-
-
-

Kommentarer
Postat av: Elin

Efter systerns och min gotlandsvistelse med er så kallas franskaörterkycklingen Gotlandskyckling :-) Fortfarande en favvo!

2008-02-24 @ 15:20:31
URL: http://systerystern.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0