Våffeldagen

(Tisdag v. 13)

Så var det då äntligen dags för den riktiga våffeldagen. Sambon hade försökt få mamma att bjuda oss på våffelkalas hos dem men mamma var inte hemma på kvällen så vi åt våfflor själva istället. Jag hade tänkt att vi skulle äta annan mat först och så bara ett par våfflor till efterrätt men nu blev det så att vi bara åt en massa våfflor istället. Vi hade glömt att köpa grädde så jag gick bort till kvartersbutiken (där jag för övrigt inte varit tidigare) och där var bara en annan kund. Hon köpte sylt, grädde, margarin och mjölk så jag gissar på att hon också skulle gå hem och göra våfflor.

Passar på att lägga ut en bild på vårt gamla häftiga våffeljärn...

Våffeljärn

-
-
-
Etiketter på inlägget: , , , , , , , , ,

70-årsfirande

(Måndag v. 13)

Största delen av dagen var vi hemma hos min mormor och morfar för att fira att mormor fyller 70-år nu i veckan. Precis som det ska vara hos mor- och farmödrar behöver man aldrig oroa sig för att man ska behöva vara hungrig hemma hos mormor och morfar. Vid halv två åt vi middag med efterrätt, vid tre var det fika och vid halv fem undrade mormor om vi inte ville ha kvällsmat! Fast då sa folk åt henne att hon fick lugna sig lite och sen blev det så att jag och min lilla familj åkte hem innan hon fick bjuda på kvällsmat stackarn... (Ta inte illa upp nu mormor om du läser det här, jag tycker att det är härligt med mycket mat!) När jag ändå håller på att förtala mormor (fast sådant som är sant är väl inte förtal?) kan jag berätta att hon tycker så mycket om frukost att hon när hon går och lägger sig på kvällen ligger och tänker på frukosten, planerar den och ser fram emot den...



Till huvudrätt blev vi bjudna på varmrökt lax, skarpsås, kokt potatis och sallad.

Laxen var otroligt god. Jag tycker om all sorts lax men varmrökt är en av mina favoriter. Skarpsås har jag aldrig hört talas om men tydligen är det något vedertaget. Mormor beskrev det som en vit sås med mycket ägg i men även senap och ättika tror jag att det var. Vispad grädde blandas ner i såsen och morfar sa att det var gräslök och dill i.

Enligt "Vår Kokbok" ska man göra såhär:

Skarpsås

1 ägg
1 äggula
1 msk senap
2 krm salt
1/2 tsk socker
1/2 krm vitpeppar
1 msk vinäger
1 dl vispgrädde

1. Hårdkoka ett ägg och kyl det. Skala ägget och tag ut gulan. Mosa den med en gaffel eller tryck den genom en nätsil.
2. Blanda den kokta och den råa gulan i en skål med kryddorna till en jämn massa.
3. Vispa grädden men inte för hårt. Blanda grädden med ägg- och kryddblandningen.
4. Hacka den kokta äggvitan och blanda den sist i såsen.

I "snabblagad skarpsås" ska man, enligt kokboken, ha dill eller gräslök men det måste man väl kunna ha i den icke snabblagade också...



Till efterrätt fick vi "stekt ägg" (något flarn med vispad grädde och persikohalva så att det såg ut som ett stekt ägg).



Fikat bestod av kaffe/te, sockerkaka och "torplyckor".

Torplyckor är enkla men väldigt goda kakor som mormor brukar göra. Recept finns i "Sju sorters kakor".

Torplyckor
ca 50 st

3 dl vetemjöl
1 dl grovt rågmjöl
150 g margarin
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker

1. Sätt ugnen på 175 °C.
2. Blanda samman alla ingredienserna och rulla degen till fingertjocka längder. Skär dem i 5 cm långa bitar och tryck till dem med en gaffel.
3. Läg kakorna på smord eller bakplåtspappersklädd plåt. Grädda mitt i ugnen ca 12 minuter.
-
-
-
Etiketter på inlägget: , , , , , , , , ,

Kategorier


Nu har jag sorterat in inläggen i olika kategorier. Tyvärr blir det för krångligt att göra en kategori för varje typ av rätt så alla recept ligger i samma kategori. Den främsta anledningen till att jag har kategoriserat inläggen är att man lätt ska kunna plocka fram alla sammanfattningarna. Länkar till de olika kategorierna finns i högerspalten, under "Senaste inläggen".

-
-
-

Etiketter på inlägget: , , , , , , , , ,

Mumsig kycklingrätt och korngrynskakor

(Vecka 12)


Jag kommer bara att skriva ett sammanfattande inlägg om den här veckan, dels p.g.a. att vi har varit bortbjudna en del och dels p.g.a. att mycket av det vi har ätit hemma inte har varit så kul...

Måndag:
Köttfärssås som jag lagade för ett tag sedan och som har legat i frysen sedan dess.

Tisdag:
Stekt strömming (färsk) med potatismos.

Onsdag:
Potatisbullar gjorda på potatismos som blev över på tisdagen.

Torsdag:
Påskmat hos mamma och pappa (jansons, citronsill, lax, ägg m.m.)

Fredag:
Nyuppfunnen kycklingrätt (har inte kommit på något bra namn än)
Skiva färska champinjoner och stek dem tills de börjar bli bruna och en hel del vatten har försvunnit från dem. Strimla kyckling(lår)filéer och lägg ner i stekpannan. Stek tills kycklingen är nästan färdig och tillsätt sedan strimlad gul och röd paprika samt purjolök och fräs ytterligare någon minut. Tillsätt crème fraiche, lite chilisås, kycklingbuljongtärning och ganska mycket "chili explosion" (eller någon annan chilikrydda). Låt puttra ett par minuter och smaka av med salt och peppar. Servera med nykokt pasta och gärna sallad.

Mums vad gott det blev! Lite knaperstekt bacon överst hade nog varit pricken över i:et.

Lördag:
Påskmat hos sambons "styvmor" (jansons, lax, ägg, sillsallad, olivbröd, vit chokladmousse med blåbär m.m.)

Bakade bröd också i lördags. Även detta brödrecept kommer från "Mat för liv och lust". Brödet blev gott inte lika gott som "Nils-Emils lingonbröd" och "Bästa brödet" som jag skrivit om tidigare.

Korngrynskakor
4 brödkakor

4 dl korngryn
8 dl vatten
50 g jäst
2 dl vatten
1 msk salt
2 msk olja
5 dl grovt rågmjöl
ca 10 dl vetemjöl

1. Koka upp vatten och korngryn och koka på svag värme i ca 10 minuter. Häll över grynblandningen i en degbunke och låt svalna tills den är fingerljummen.
2. Smula ner jästen i 2 dl ljummet vatten och rör tills jästen löser sig. Blanda jästen, salt, olja, rågmjöl och det mesta av vetemjölet med grynblandningen. Arbeta degen smidig, tillsätt mer mjöl om det behövs. Låt jäsa övertäckt 30 minuter-1 timme.
3. Ta upp och arbeta degen på mjölat bakbord. Platta ut degen till fyra runda kakor som är ca 2 cm tjocka. Låt jäsa på smord eller bakplåtspappersklädd plåt i ca 30 minuter. Sätt under tiden ugnen på 225 °C.
4. Grädda i 15-20 minuter. Låt bröden svalna på galler under bakduk.

Söndag:
Lammstek med potatisgratäng, rönnbärsgelé och haricots verts.

-
-
-

Etiketter på inlägget: , , , , , , , , ,


*** Laktosintolerant eller allergisk mot ägg? ***

(Sammanfattning av v. 11)

Kött - Fisk - Lakto-ovo-vegetariskt - Veganskt - Laktosfritt - Mjölkfritt - Äggfritt - Glutenfritt


Kött:
Sjömansbiff
Korv stroganoff
Revben med ugnsbakade rotfrukter

Fågel:
Paprikasoppa med krutonger

Fisk:
Fiskgratäng med räkost och crème fraiche
Wokstekt lax

Lakto-ovo-vegetariskt:
Lasagne med paprika och svamp
Paprikasoppa med krutonger (tillsätt inte kyckling till soppan och använd grönsaksbuljong istället för kycklingbuljong)
Bjudpaj med caprese- och pestofyllning
Ev. wokstekt lax (om man utesluter laxen...)

Veganskt:
Lasagne med paprika och svamp (välj olja istället för smör, byt ut keso mot tofu och uteslut hårdosten eller använd t.ex. sojaost)
Paprikasoppa med krutonger (tillsätt inte kyckling till soppan, använd helt vegetabilisk grönsaksbuljong istället för kycklingbuljong, använd mjölkfritt margarin och soja- eller havregrädde och kontrollera innehållet i brödet och chiliblandningen)
Ev. wokstekt lax (om man utesluter laxen...)


Laktosfritt:
Sjömansbiff (kontrollera innehållet i buljongtärningen)
Fiskgratäng med räkost och crème fraiche (om du kan äta hårdost och räkosten inte innehåller mjölk i någon annan form behöver bara crème fraiche bytas mot laktosfri sådan)
Lasagne med paprika och svamp (välj olja istället för smör, byt ut keso mot laktosfri cottage cheese och uteslut hårdosten om du inte kan äta sådan)
Korv stroganoff (kontrollera innehållet i korven, använd mjölkfritt margarin och laktosfri grädde/mjölk)
Paprikasoppa med krutonger (använd mjölkfritt margarin och laktosfri grädde, kontrollera innehållet i buljongtärningen, brödet och chiliblandningen)
Wokstekt lax
Revben med ugnsbakade rotfrukter

Mjölkfritt:
Sjömansbiff (kontrollera innehållet i buljongtärningen)
Lasagne med paprika och svamp (välj olja istället för smör, byt ut keso mot tofu och uteslut hårdosten eller använd t.ex. sojaost)
Korv stroganoff (kontrollera innehållet i korven, använd mjölkfritt margarin och soja- eller havreprodukter istället för grädde/mjölk)
Paprikasoppa med krutonger (använd mjölkfritt margarin och soja- eller havregrädde, kontrollera innehållet i buljongtärningen, brödet och chiliblandningen)
Wokstekt lax
Revben med ugnsbakade rotfrukter

Äggfritt:
Sjömansbiff (kontrollera innehållet i buljongtärningen)

Fiskgratäng med räkost och crème fraiche (om inte räkosten innehåller ägg)
Lasagne med paprika och svamp (kontrollera innehållet i pastan)
Korv stroganoff (kontrollera innehållet i korven)
Paprikasoppa med krutonger (kontrollera innehållet i buljongtärningen, brödet och chiliblandningen)
Bjudpaj med caprese- och pestofyllning
Wokstekt lax (kontrollera innehållet i pastan)
Revben med ugnsbakade rotfrukter

Glutenfritt:
Sjömansbiff (kontrollera innehållet i buljongtärningen och använd öl som inte innehåller gluten eller byt ut ölen mot vatten)
Fiskgratäng med räkost och crème fraiche

Lasagne med paprika och svamp (använd glutenfria lasagneplattor)
Korv stroganoff (kontrollera innehållet i korven)
Paprikasoppa med krutonger (använd glutenfritt bröd och kontrollera innehållet i buljongtärningen och chiliblandningen)
Wokstekt lax (välj glutenfri pasta)
Revben med ugnsbakade rotfrukter

Jag garanterar inte att jag har tänkt på alla "fällor" så tänk efter själv också och skriv gärna en kommentar till inlägget om du upptäcker något som är fel!
-
-
-

Etiketter på inlägget: , , , , , , , , , . Bloggkartan: Nybro.


Middag hos mamma och pappa

(Söndag v. 11)


Mamma och pappa bjöd på revben, ugnsbakade rotfrukter och sallad. Till efterrätt blev det fruktsallad igen men det gjorde absolut ingenting för jag har varit sugen på det så länge nu. Vet inte riktigt vad jag ska skriva mer så det här får bli det kortaste inlägget hittills. (Om du inte redan har gjort det, läs receptet i förra inlägget, det är bloggens bästa recept hittills.)

-
-
-

Etiketter på inlägget: , , , , , , , , ,


Wokstekt lax med sparris, pekannötter och pikant apelsinsås

(Lördag v. 11)

Wokstekt lax

Det här är ett recept från nya kokboken "Allt i ett - gott, lätt, hett i gryta, wok, panna..." Woken var otroligt jättemegasupergod! =)

Jag visste inte riktigt vad "pikant" betydde så jag slog upp det och enligt nationalencyklopedin betyder det "som retar (ngt av) sinnena på ett angenämt och ngt egenartat sätt t.ex. genom särsk. kryddning el. särsk. arrangemang".

Wokstekt lax med sparris, pekannötter och pikant apelsinsås
4 portioner

500 g skinn- och benfri laxfilé, skuren i stora kuber
1 1/2 dl pekan- eller valnötter
100 g pastaskruvar (fusilli), förkokta (4 dl)
250 g grön sparris, skalad och skuren tunt på diagonalen
1 röd paprika, urkärnad och strimlad
4 salladslökar, skivade, eller en liten bit purjolök, tunt skivad
1 msk finhackad eller fint strimlad färsk ingefära
2 stora vitlöksklyftor, vinhackade
salt och nymald svartpeppar
jordnötsolja

Woksås:
1 dl koncentrerad apelsinjuice
1 dl vatten
2 msk soja
1 tsk Tabasco original eller sambal oelek
1 msk maizena eller arrowrot

1. Börja med att vispa ihop ingredienserna till såsen och ställ den åt sidan.
2. Hetta upp en wok eller rejäl stekpanna med höga kanter. Tillsätt lite olja och bryn pekannötterna knapriga i 1-2 minuter. Ta upp nötterna och ställ dem åt sidan. Lägg i laxkuberna och stek dem på stark värme 1-2 minuter, krydda med salt och svartpeppar. Ta även upp laxbitarna och ställ dem åt sidan. Torka ur wokpannan med hushållspapper och tillsätt lite ny olja.
3. Lägg i pastaskruvar, sparris, paprika, salladslök, ingefära och vitlök. Stek under ständig omrörning drygt 1 minut och krydda med salt och svartpeppar. Lägg tillbaka laxbitarna i wokpannan, tillsätt såsblandningen och låt det koka upp. Strö över pekannötter och servera genast.

Vi tyckte att det var lite onödigt mycket lax och väldigt lite pasta. Jag rekommenderar dubbla mängden pasta (det tog vi) och ca 300 g lax. Vi valde att använda sambal oelek och tog rapsolja istället för jordnötsolja eftersom vi inte ville köpa hem ytterligare en sorts olja. Jag kan nog ärligt säga att det här är något av det godaste jag har ätit. PROVA!!!

Till efterrätt åt vi fruktsallad med mango, passionsfrukt, äpple, päron, apelsin, banan och russin tror jag att det var. Jag hade till den här kombinationen av frukt gärna struntat i russinen... Till fruktsallad är det jättegott att ha kesella smaksatt med lite vaniljsocker.
-
-
-
Etiketter på inlägget: , , , , , , , , ,

Bjudpaj med caprese- och pestofyllning

(Fredag v. 11)

Den här pajen lagade sambon när han var ensam hemma en gång förra våren och sedan dess har han pratat om hur god den var. Nu äntligen fick den bli upplagad igen.

Jag visste inte vad carpese var för något men nu har jag tagit reda på att det är en italiensk sallad med mozarella, tomater och färsk basilika...

Bjudpaj med caprese- och pestofyllning
4-6 portioner

Pajdeg:
1 1/2 dl grahamsmjöl
1 1/2 dl vetemjöl
75 g kylskåpskallt smör eller margarin
3/4 dl lättkesella

Fyllning:
ca 350 g mozzarella
6-7 tomater, gärna i olika färger (i vår affär finns bara röda)
2 dl pesto

Garnering:
2 msk finstrimlad basilika

1. Mät upp mjölet i en skål eller i matberedaren. Lägg i smör/margarin, skuret i små bitar. Finfördela matfettet med fingrarna eller med en gaffel till en smulig massa, eller kör matberedaren en kort stund. Tillsätt kesellan och arbeta snabbt ihop till en deg.
2. Kavla eller tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter. Nagga med en gaffel. Låt pajskalet vila i kylen 30 minuter. Sätt ugnen på 225 °C.
3. Grädda pajskalet i mitten av ugnen ca 30 minuter. Låt pajskalet svalna.
4. Skär mozzarellaosten och tomaterna i skivor.
5. Varva ost- och tomatskivorna i två lager med peston i pajskalet. Lägg ostskivor underst, tomatskivor överst. Salta och peppra.
6. Garnera med strimlade basilikablad och servera med sallad.

Det här receptet kommer från en bok som heter "Pajer". Jag har bara ändrat lite grann... Båda gångerna sambon har gjort pajen har han dock gjort lite annorlunda. Han har inte låtit pajskalet svalna utan lagt fyllningen i det varma pajskalet och sedan satt in pajen en kort stund i ugnens eftervärme så att fyllningen har blivit ljummen. (Basilikan ska inte vara med i ugnen.) Jag tycker också att pajen var god men jag kommer nog inte att prata om den i ett helt år...

För att spara lite tid brukar jag sätta ugnen på snabbuppvärmning men för första gången glömde jag nu att ändra till över- och undervärme när jag satte in pajen vilket resulterade i att pajskalen blev lite mörkare och hårdare än vad som var meningen.

Såhär hårt blev pajskalet:

Trasig sked
-
-
-
Etiketter på inlägget: , , , , , , , , ,

Paprikasoppa med krutonger

(Fredag v. 11)

Kompisen som inspirerade mig att börja blogga var här och åt lunch. Vi tyckte båda att soppan var jättegod och även hennes åtta månader gamla son tyckte att den var god (läs: grinade illa men ville ändå smaka gång på gång). Min tremånadersbebis fick inte smaka... När sambon kom hem smakade han det lilla som blev över och han intygar att soppan är god kall också.

Receptet finns med i en reklambroschyr från Becel men jag tycker inte att man måste använda just deras produkter så jag har ändrat lite.

Paprikasoppa med krutonger
4 portioner

4 stora, röda paprikor
4 skivor fullkornstoast
3 msk flytande margarin
1 tsk chiliblandning (jag köpte Santa Marias som heter "Chili Explosion")
2 gula lökar, hackade
3 vitlöksklyftor, finhackade
7 1/2 dl vatten (jag tog bara 5 dl)
2 1/2 hönsbuljongtärningar (jag tog nog två tror jag)
2 msk tomatpuré
2 1/2 dl matlagningsgrädde (eller vispgrädde + mjölk)
1 1/2 tsk balsamvinäger
1/2 tsk socker
salt, peppar
ev. stekt kyckling i bitar eller kokta bönor av något slag

1. Sätt ugnen på 225 °C. Skölj, kärna ur och skär paprikorna i kvartar. Lägg dem på en bakpappersklädd plåt. Stek dem i mitten av ugnen tills de är mjuka och skalet börjat bli mörkt, ca 10-15 minuter. Låt svalna.
2. Gör krutongerna medan paprikorna är i ugnen. Kantskär och tärna brödet. Hetta upp 2 msk flytande margarin och smula ner chiliblandningen. Lägg ner brödtärningarna och stek krutongerna under omrörning tills de fått fin färg. Ta av från plattan.
3. Ta av skalen från paprikorna. Fräs lök och vitlök i 1 msk flytande margarin i en stor gryta i ca 3 minuter. Lägg ner paprikorna och häll på vatten. Koka upp under lock.
4. Ta av kastrullen från plattan och mixa soppan slät. Tillsätt buljongtärningarna, tomatpuré och matlagningsgrädde. Koka upp och smaka av med vinäger, socker, salt och peppar. Blanda ev. i kyckling eller bönor. Häll upp i skålar och strö över krutongerna.

Jag hade lite kyckling i när jag gjorde soppan.
-
-
-
Etiketter på inlägget: , , , , , , , , ,

Korv stroganoff

(Torsdag v. 11)

Korv stroganoff ska serveras med fullkornsris, gröna ärter och sallad! Recept finns i t.ex. "Vår Kokbok".

Receptet jag följde gav alldeles för lite sås... (Nu är vi där igen: Mer sås! Inser nu att "Mer sås!" hade varit ett väldigt passande namn på den här bloggen...) Jag kompletterade därför grädden med mjölk (blir såsen för tunn kan man ju alltid reda av den lite). Vi brukar använda mager "falukorv", den är lika god som vanlig.
-
-
-
Etiketter på inlägget: , , , , , , , , ,

Bloggens läsare


Sakta men säkert ökar antalet läsare men det är långt kvar till modebloggarnas 24 000 unika besökare per dag...

Jag skulle vilja be er som brukar läsa bloggen att ge mig lite respons. Jag skulle väldigt gärna vilja veta vilka ni är som läser bloggen och framförallt hur ni har hittat den. Jag vet att många har fått adressen direkt från mig men hur har övriga läsare hittat hit?

En annan fråga som jag gärna skulle få svar på är om bloggen "bara" är trevlig att läsa eller om ni faktiskt har blivit inspirerade av den och provat något eller några av recepten. Om ni har lagat någon av rätterna vore det jätteroligt om ni skrev en kommentar till inlägget med receptet.

Kan också upplysa om att jag för tillfället håller på att sortera in inläggen i kategorier så att man t.ex. kan plocka fram bara sammanfattningarna.

-
-
-

Etiketter på inlägget: , , , , , , , , ,

Lasagne med paprika och svamp

(Onsdag v. 11)

Lasagne med paprika och svamp

Det här är ytterligare ett recept från januarinumret av Buffé. I söndags gjorde jag en stor sats "tomatbas" som sedan kan användas i fyra olika rätter (eller fler om man hittar på själv). Lasagnen verkade godast så därför testade vi den först.

Jag tycker att det är roligt att göra olika varianter på lasagne och inte bara klassisk lasagne med köttfärssås och ostsås. Sambon är lite mer tveksam och brukar alltid jämföra de "nya" varianterna med vanlig lasagne. Jag tycker att det är bättre att se det som helt olika rätter och strunta i att jämföra men han säger alltid något i stil med att "ja, det var ju gott... men inte lika gott som riktig lasagne..." Både jag, sambon och en kompis som var här och åt tyckte dock att den här lasagnen var otroligt god och sambon nämnde faktiskt inte vanlig lasagne över huvud taget! Det var riktigt, riktigt lyckat med keso i lasagnen.

Medan vi åt diskuterade vi vilka varianter det finns på lasagne. Jag brukar, förutom vanlig lasagne, göra lasagne med spenat/ostsås, med tomatsås/ostsås och med ratatouille/ostsås. Någon gång har jag gjort den sistnämnda varianten med bechamelsås istället för med ostsås så att även veganer kunde äta den. Kompisen berättade vilka varianter hon brukar göra men de har jag tyvärr redan glömt bort. Jag får fråga henne igen... Bearnaisesås brukade hon i alla fall ha någon av dem. Hon berättade också om en lasagne med kyckling som en annan kompis tydligen ska ha receptet på. Även det ska jag se om jag kan få tag på. Någon som har någon annan bra variant på lasagne?

Tomatbas
1 sats ger 3 liter (6 x 5 dl)

6 burkar krossade tomater à 400 g (eller 5 paket à 500 g)
4 gula lökar
4-6 vitlöksklyftor
ca 300 g morötter
1 dl olivolja
1 dl balsamvinäger
1 msk salt

1. Skala lök och vitlök. Finhacka löken och skiva vitlöken tunt. Skala och riv morötterna grovt.
2. Värm oljan i en stor kastrull (min stora gjutjärnsgryta räckte inte till). Fräs lök och vitlök ca 5 minuter utan att det tar färg.
3. Tillsätt morötterna och fräs ytterligare 2-3 minuter.
4. Häll i tomater, vinäger och salt. Rör om och låt tomatbasen koka på svag värme ca 1 timme under lock.
5. Fördela röran i 6 frysförpackningar. Låt svalna och frys in.

Enkel lasagne med paprika och svamp
3-4 personer

1 sats tomatbas (fryst, tinad)
12 torra lasagneplattor (gärna gröna för färgens skull)
200 g färska champinjoner
2 paprikor (t.ex. gul och röd)
1 msk smör eller olivolja
1 dl vatten
500 g Keso Feta/Oliv (eller naturell keso smaksattmed 1 dl hackade svarta oliver och 100 g smulad fetaost)
2 dl lagrad ost (riven)
1 tsk salt
2 krm svartpeppar

1. Sätt ugnen på 225 °C.
2. Skiva champinjonerna. Dela, kärna ur och strimla paprikorna.
3. Hetta upp smör/olja i en gryta. Fräs grönsakerna i 5 minuter.
4. Häll på tomatbas och vatten. Smaka av med 1 tsk salt och 2 krm svartpeppar. Såsen ska vara något saltare än normalt eftersom den ska ge smak åt lasagneplattorna.
5. Täck botten av en (smord) ugnssäker form (ca 20 x 30 cm) med grönsaksröra. Varva lasagneplattor, keso och grönsaksröra. Avsluta med ett tunt lager grönsaksröra. Toppa med riven ost.
6. Grädda mitt i ugnen ca 30 minuter (eller enligt anvisningen på pastaförpackningen).

Vi serverade strimlad vitkål till lasagnen (äntligen har vi lyckats ta slut på vitkålshuvudet vi köpte innan jul). Grönsallad passar nog lika bra annars...
-
-
-
Etiketter på inlägget: , , , , , , , , ,

Fiskgratäng med räkost och crème fraiche

(Tisdag v. 11)

800 g rödspättafiléer eller filéer av annan vitfisk
salt, vitpeppar
ca 300 g räkost, gärna mager
ca 3 dl minifraiche

1. Sätt ugnen på 225 °C. Låt fryst fisk tina helt. Salta och peppra filéerna och rulla ihop dem. Alternativt kan man salta, peppra och skiva halvtinade fiskblock.
2. Lägg fisken i en ugnssäker form och täck med aluminiumfolie. Tillaga hoprullade filéer i mitten av ugnen ca 15 minuter, halvtinade block 20-25 minuter.
3. Blanda under tiden ihop räkost och crème fraiche.
4. Ta ut fisken ut ugnen, ta bort folien och häll såsen över fisken.
5. Sätt in i ugnen ca 10 minuter till, så att såsen blir varm och fisken färdiglagad.

Servera med kokt potatis (eller ris), kokt broccoli och rårivna morötter.

Det här är en rätt jag brukar göra "på känn"  och jag brukar chansa både när det gäller mängder och tillagningstid men nu har jag försökt skriva ett recept. Jag tror att mamma brukar göra något liknande men är inte riktigt säker på att det är från henne idén kommer. Jag tycker att det är godast med rödspättafiléer och som ni som läser bloggen ofta nog har förstått tycker vi att det ska vara mycket sås till det mesta. Den här gången blev det dock lite väl mycket sås även för vår smak så i receptet ovan har jag minskat mängden lite jämfört med hur vi gjorde nu sist. Hur som helst är fiskgratängen väldigt mumsig!
-
-
-
Etiketter på inlägget: , , , , , , , , ,

Sjömansbiff

(Måndag v. 11)

Recept finns i t.ex. "Vår Kokbok". Serveras med sallad.

Nötkött, lök och potatis varvas och kokas i lättöl. Inga krångliga ingredienser och ingen sensationell smakupplevelse men ändå god vardagsmat tycker jag. I "Vår Kokbok" står det att man kan ta vatten istället för öl men det är inget jag rekommenderar, då blir det nog väldigt tråkig mat. Medan vi åt funderade vi över varför rätten heter som den gör. Vårt enda seriösa uppslag är att det kanske är praktiskt med allt-i-ett-rätter ute på sjön... Någon som vet (eller tror) något?
-
-
-
Etiketter på inlägget: , , , , , , , , ,

*** Vegetarian eller mjölkallergisk? ***

(Sammanfattning av v. 10)

Här följer veckans sammanfattning. Jag garanterar inte att jag har tänkt på alla "fällor" så tänk efter själv också och skriv gärna en kommentar till inlägget om du upptäcker något som är fel!

Kött - Fisk - Lakto-ovo-vegetariskt - Veganskt - Laktosfritt - Mjölkfritt - Äggfritt - Glutenfritt


Kött:
Spaghetti carbonara
Stekta lammskivor med gräddsås och hasselbackspotatis

Fågel:
Thaisoppa

Fisk:
Inkokt lax med örtagårdssås

Lakto-ovo-vegetariskt:
Vegetarisk wok med cashewnötter och bulgurpilaff (kontrollera innehållet i sweet chilisåsen och buljongtärningen)

Thaisoppa (byt kyckling mot quorn och hönsbuljong mot grönsaksbuljong)
Spaghetti carbonara (uteslut skinkan)
Ostpaj

Veganskt:
Vegetarisk wok med cashewnötter och bulgurpilaff (kontrollera innehållet i sweet chilisåsen och buljongtärningen)


Laktosfritt:
Vegetarisk wok med cashewnötter och bulgurpilaff (kontrollera innehållet i sweet chilisåsen och buljongtärningen)

Inkokt lax med örtagårdssås (välj laktosfri yoghurt och en majonnäs som inte innehåller mjölk (kanske måste du välja en fetare variant))
Thaisoppa (kontrollera innehållet i buljongtärningen)
Ev. spaghetti carbonara (om du kan äta hårdost behöver bara grädden bytas ut mot laktosfri)
Ev. ostpaj (om du kan äta hårdost så är det bara att använda laktosfria produkter i äggstanningen och mjölkfritt margarin i pajdegen)
Stekta lammskivor med gräddsås och hasselbackspotatis (stek i mjölkfritt margarin och se till att såsen görs på laktosfria produkter)

Mjölkfritt:
Vegetarisk wok med cashewnötter och bulgurpilaff (kontrollera innehållet i sweet chilisåsen och buljongtärningen)
Inkokt lax med örtagårdssås (välj en majonnäs som inte innehåller mjölk (kanske måste du välja en fetare variant) och naturell sojayoghurt istället för "vanlig" yoghurt)
Thaisoppa (kontrollera innehållet i buljongtärningen)
Stekta lammskivor med gräddsås och hasselbackspotatis (stek i mjölkfritt margarin och se till att såsen görs på mjölkfria produkter (använd t.ex. havre- eller sojagrädde))

Äggfritt:
Vegetarisk wok med cashewnötter och bulgurpilaff (kontrollera innehållet i sweet chilisåsen och buljongtärningen)
Inkokt lax med örtagårdssås (välj en majonnäs som inte innehåller ägg (vissa magra varianter innehåller faktiskt inte ägg))
Thaisoppa (kontrollera innehållet i buljongtärningen)
Ev. spaghetti carbonara (jag skulle tro att rätten blir god även om man utesluter äggen, kontrollera då innehållet i pastan och att osten inte innehåller lysosym (E1105))
Stekta lammskivor med gräddsås och hasselbackspotatis (se till att såsen inte innehåller ägg)


Glutenfritt:
Vegetarisk wok med cashewnötter och bulgurpilaff (byt ut bulgur mot ris eller kanske quinoa, kontrollera innehållet i sweet chilisåsen och buljongtärningen)
Inkokt lax med örtagårdssås
Thaisoppa (kontrollera innehållet i buljongtärningen)
Spaghetti carbonara (använd glutenfri spaghetti)
Stekta lammskivor med gräddsås och hasselbackspotatis (se till att såsen inte innehåller gluten)

-
-
-

Etiketter på inlägget: , , , , , , , , ,


Våfflor

(Söndag v. 10)

På söndagskvällen blev det våfflor. Anledning: Jungfru Marie bebådelsedag som INTE är Våffeldagen men vi hade ingen lust att vänta ända till Marie bebådelsedag/Våffeldagen den 25:e. Men på Våffeldagen lär det bli våfflor igen! Äggvåfflor är godast tycker vi. Ett tips är att prova att äta gräddfil/crème fraiche/matyoghurt eller något annat syrligt istället för grädde till våfflor eller pannkakor. Om det mot förmodan skulle bli några våfflor över är det gott att äta dem kalla med lite socker och eventuellt även "smör" (bordsmargarin) som sambon och hans morfar brukade göra.
-
-
-
Etiketter på inlägget: , , , , , , , , ,

Söndagsmiddag

(Söndag v. 10)

Lammskivor

Stekta lammskivor med gräddsås, hasselbackspotatis, stekta champinjoner, sockerärter och haricots verts.

Gräddsås efter eget huvud. Färska champinjoner fick steka med potatisen en stund på slutet.

Enkelt och gott men det var väldigt mycket ben och väldigt lite kött på lammskivorna. Jag trodde att det skulle bli en hel del kött över men vi åt upp alltihop. Sambon, som har ovanligt många gener från stenåldern, älskar att gnaga kött från benen så han var i alla fall nöjd. För övrigt tycker jag själv att det börjar bli väl många "tallriksmodellbilder" nu så jag får se till att vara lite mer kreativ i fortsättningen...
-
-
-
Etiketter på inlägget: , , , , , , , , ,

Ostpaj

(Lördag v. 10)

På lördagskvällen var vi hemma hos mamma och pappa och där blev vi bjudna på ostpaj.

Pajskal med både vetemjöl och grahamsmjöl. Fyllning av äggstanning och en massa riven ost. (Tror jag i alla fall. Jag frågade inte mamma hur hon hade gjort.)

Sallad till pajen.

Mycket ost den här dagen... När det gäller ostpaj vill jag påpeka att det blir allra godast med en massa vällagrad västerbottenost och jag tycker att tomater är ett måste i salladen man "bör" ha till. Den godaste ostpaj jag någonsin ätit hade min moster lagat och vi åt den när vi var på utflykt på Birka..
-
-
-
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Spaghetti carbonara

(Lördag v. 10)

För att fortsätta temat med mat från nya kokboken gjorde vi spaghetti carbonara enligt "Mat för liv och lust" istället för efter eget huvud.

4 portioner

300 g spaghetti, gärna färsk
150 g rökt skinka
1 tsk olja
2 ägg
3/4 dl matlagningsgrädde
1 dl riven parmesanost
svartpeppar
(salt)

1. Koka spaghettin enligt anvisningarna på förpackningen.
2. Skär skinkan i strimlor och fräs den i oljan i ett par minuter.
3. Knäck äggen i en skål, tillsätt grädden och hälften av osten. Vispa ihop äggblandningen.
4. Låt pastan rinna av i ett durkslag och häll tillbaka den i kastrullen.
5. Tillsätt skinkan och rör om. Tillsätt äggblandningen lite i taget under omrörning. Mal svartpeppar över och salta eventuellt. Till sist resten av parmesanen.

Körsbärstomater (och gärna några sallatssorter) till.

För det första är spaghetti carbonara väldigt gott. För det andra var det minst lika gott med skinka som med bacon, dessutom lite nyttigare. Mycket svartpeppar ska det vara! Tidigare gjorde vi spaghetti carbonara rätt så ofta när vi inte riktigt visste vad vi skulle hitta på eftersom vi oftast hade ingredienserna till det hemma men nu var det länge sen. Jag brukade då göra rätten med bacon, "vanlig" hårdost och kanske bara lite mjölk om det inte fanns någon grädde hemma. Det är gott det också men det är godare med parmesanost...
-
-
-

Fredagslata

(Fredag v. 10)

På fredagen åt vi antingen två mellanmål, två middagar eller kanske snarare två mellanting (middanmål kanske). Först åt vi mat från McDonald's eftersom sambon "måste" prova alla de amerikanska hamburgarna som McDonald's för tillfället håller på att gå igenom ("New Yorker" var godare än "Chicago Star"). Senare på kvällen gjorde vi några varma mackor i smörgåsjärnet (skinka, ost och ananasringar). Och så åt vi godis och popcorn också... Vilken nyttig kväll!
-
-
-

Thaisoppa

(Torsdag v. 10)

4 portioner

300 kycklingfilé
1 burk, 400 g, kokosmjölk, lätt
5 dl vatten
2 hönsbuljongtärningar
1 tsk sambal oelek
2 tsk finhackad färsk ingefära
1 citrongräs
300 g frysta broccolibuketter
100 g sockerärter
1/2 dl färsk koriander eller bladpersilja

1. Skär kycklingfilén i strimlor.
2. Koka upp kokosmjölk, vatten, buljong och kryddor. Banka med knivskaftet på stjälken på citrongräset och lägg i grytan. Låt allt koka i ca 5 minuter.
3. Lägg i kycklingfiléerna och låt koka i ca 5 minuter till.
4. Skär broccolibuketterna i mindre bitar och strimla sockerärterna. Lägg grönsakerna i grytan och låt koka upp.
5. Smaka av. Vill du ha lite hetare smak är det bara att ta i mer sambal oelek. Serera med finstrimlad koriander eller bladpersilja.

God soppa (även denna från "Mat för liv och lust") men inte särskilt matig. Jag hade tänkt att vi skulle koka lite vitt ris som man kunde lägga i soppan ifall man ville men den idén glömde jag att förmedla till den som lagade maten. Istället åt vi knäckebröd till men det kändes som en kulturkrock... Färsk koriander/bladpersilja struntade vi i, mest för att jag tyckte att det var onödigt att köpa en hel kruka utan att använda allt.

En sak jag funderar över är om det går att frysa kokosmjölk. Den magrare kokosmjölken kostar nämligen lika mycket som den fetare trots att den innehåller mindre kokos och mer vatten (därav den lägre fetthalten). Egentligen vore det ju billigare att köpa "fet" kokosmjölk och själv spä ut den med vatten men kan man inte spara det som blir över till ett senare tillfälle är det ju inte så mycket vits med det. Någon som vet eller har provat?
-
-
-

Kvällsmat hos mamma

(Onsdag v. 10)

Den här dagen var det mamma som stod för maten så det blev inte något från nya kokboken. Däremot blev det fisk i ugn med bl.a. senap, dragon och krutonger samt kokt potatis och grönsaker. (Det blev mycket fisk och dragon med laxen på tisdagen, resterna till lunch på onsdagen och denna rätt på onsdagskvällen men de båda fiskrätterna var ändå väldigt olika.) Vill ni ha även detta recept så går det nog att fixa men jag lägger inte ut det nu eftersom det inte var "vår" mat. Det var i alla fall gott...
-
-
-

Inkokt lax med örtagårdssås

(Tisdag v. 10)

Inkokt lax

4 portioner

600 g laxfilé

Lag:
1 liter vatten
3-4 tsk salt
1 lagerblad
3 vitpepparkorn
3 kryddpepparkorn
1/2-1 gul lök
några kvistar dill

Sås:
1/2 dl lättmajonnäs
2 dl mild yoghurt
1/2 dl finhackad dill
1/2 dl finhackad gräslök
1/2 dl finhackad persilja
1 1/2-2 tsk dragon, basilika eller körvel
1/2 tsk salt
vitpeppar

1. Blanda alla ingredienserna till såsen och smaka av. Låt gärna såsen stå kallt någon timme före serveringen så att smakerna hinner utvecklas.
2. Blanda ingredienserna till lagen och koka den i 10 minuter. Lägg fisken i en annan kastrull och slå över lagen, som bör täcka fisken.
3. Låt fisken sjuda i 7-10 minuter. Välj den längre koktiden om fisken ska serveras varm. Ska rätten serveras kall väljs den kortare koktiden och fisken får kallna i lagen (kastrullen kyls ner i kallt vatten).

Laxen serverades här kall med sås (vi valde att ha dragon som smaksättning), kokt potatis, sparris och sallad.

Inkokt lax har jag tidigare bara ätit i matsalen på jobbet. När jag åt det där var det så otroligt gott att jag blev överlycklig då jag hittade ett recept på det i "Mat för liv och lust". Jag hade liksom inte kommit på att det kanske gick att laga rätten själv... Tyvärr blev inte måltiden riktigt så lyckad som jag hade hoppats på. När laxen bara skulle sjuda ett par minuter till gick jag dumt nog för att kolla något vid datorn, och glömde bort den (hade inte ställt äggklockan eftersom jag var rädd att ringningen skulle väcka pojken)! Laxen fick således sjuda ungefär tre gånger så lång tid som den skulle men trots det gick den faktiskt att äta och var riktigt god. Dock inte lika god som den på jobbet men det hade den kanske inte blivit ändå. Jag får väl göra ett nytt försök ganska så snart och se hur det blir om man gör som man ska...
-
-
-

Vegetarisk wok med cashewnötter och bulgurpilaff

(Måndag v. 10)


Temat för den här veckan (åtminstone vardagarna) blir recept/idéer från min nya kokbok "Mat för liv och lust".

4 portioner

Wok:
Woka en röd lök, en röd, en grön och en gul paprika och 150 g färska eller frysta haricots verts. Krydda med 1/2 dl sweet chilisås och 1/2 tsk salt. Strö över 2 dl cashewnötter.

Bulgur:
Fräs en hackad gul lök, en hackad vitlöksklyfta och 2 tsk paprikapulver i lite olja. Tillsätt 3 dl bulgur och 5 dl grönsaksbuljong och sjud i 10 minuter.

Det har blivit mycket sweet chilisås de sista veckorna. Delvis är det en slump och delvis beror det på att vi av misstag har köpt två stora flaskor sweet chilisås så det finns mycket att ta av... Det var i alla fall väldigt, väldigt gott att ha cashewnötter i woken (kanske för att cashewnötter är väldigt, väldigt gott)! Att ha lök och kryddor med när man kokade bulguren (eller vad det nu kan heta i bestämd form) var väldigt lyckat. Vi brukar försöka tänka på att man kan använda kryddor när man kokar ris men bulgur har vi bara ätit "naturell".

-
-
-


*** Vegan, glutenintolerant eller köttälskare? ***

(Sammanfattning av v. 9)

Är du vegan, glutenintolerant eller vill du bara äta sådant som faktiskt innehåller kött?
Läs då den här sammanfattningen av veckan som gått!

Anledningen till att jag skriver det här inlägget är att jag har fått en förfrågan på glutenfria recept och dessutom vet jag att åtminstone någon vegetarian och vegan läser bloggen. Jag lovar dock inte att jag har tänkt på alla "fällor" så tänk efter själv också och skicka gärna ett mejl till
[email protected] om du hittar något fel!


Kött - Fisk - Lakto-ovo-vegetariskt - Veganskt - Laktosfritt - Mjölkfritt - Äggfritt - Glutenfritt



Kött:

Levergryta
Shepherd's pie
Gratinerad kassler med pepparrot
Fläskpannkaka

Fisk:
Panerad och stekt spättafilé
Farfalle med tonfisk, champinjoner och grädde

Lakto-ovo-vegetariskt:
Krämig linsgryta med kryddigt basmatiris
Sweet chili pizza slices (kontrollera innehållet i sweet chilisåsen)
Bästa brödet

Veganskt:
Krämig linsgryta med kryddigt basmatiris (byt ut yoghurten mot t.ex. sojagrädde och kontrollera innehållet i buljongtärningen)
Sweet chili pizza slices (uteslut osten och kontrollera innehållet i sweet chilisåsen)
Bästa brödet

Laktosfritt:
Levergryta (byt till laktosfri grädde och kontrollera innehållet i buljongtärningen)
Panerad och stekt spättafilé (stek i mjölkfritt margarin, kontrollera innehållet i ströbrödet och se till att såsen inte innehåller laktos)
Krämig linsgryta med kryddigt basmatiris (använd laktosfri matyoghurt och kontrollera innehållet i buljongtärningen)
Shepherd's pie (använd laktosfritt smör/mjölkfritt margarin, laktosfri mjölk, kontrollera innehållet i buljongtärningen och byt eventuellt till helt laktosfri ost)
Sweet chili pizza slices (byt ev. till helt laktosfri ost och kontrollera innehållet i sweet chilisåsen)
Farfalle med tonfisk, champinjoner och grädde (använd laktosfritt smör/mjölkfritt margarin och laktosfri grädde)
Fläskpannaka (använd laktosfri mjölk i pannkakssmeten)
Bästa brödet

Mjölkfritt:
Levergryta (byt till soja- eller havregrädde och kontrollera innehållet i buljongtärningen)
Panerad och stekt spättafilé (stek i mjölkfritt margarin, kontrollera innehållet i ströbrödet och se till att såsen inte innehåller mjölk)
Krämig linsgryta med kryddigt basmatiris (byt ut yoghurten mot t.ex. sojagrädde och kontrollera innehållet i buljongtärningen)
Shepherd's pie (använd mjölkfritt margarin, soja- eller havredryck istället för mjölk, kontrollera innehållet i buljongtärningen och uteslut osten)
Sweet chili pizza slices (uteslut osten och kontrollera innehållet i sweet chilisåsen)
Farfalle med tonfisk, champinjoner och grädde (använd mjölkfritt margarin och t.ex. soja- eller havregrädde)
Fläskpannkaka (använd havre- eller sojadryck istället för mjölk i pannkakssmeten)
Bästa brödet

Äggfritt:
Levergryta (kontrollera innehållet i buljongtärningen)
Panerad och stekt spättafilé (panera utan ägg och kontrollera innehållet i ströbröd)
Krämig linsgryta med kryddigt basmatiris (kontrollera innehållet i buljongtärningen)
Shepherd's pie (kontrollera innehållet i buljongtärningen och att osten inte innehåller lysosym (E1105))
Gratinerad kassler med pepparrot (kontrollera innehållet i den färdiga såsen och att osten inte innehåller lysosym (E1105))
Sweet chili pizza slices (kontrollera innehållet i sweet chilisåsen och att osten inte innehållet lysosym (E1105))
Farfalle med tonfisk, champinjoner och grädde (kontrollera innehållet i pastan)
Bästa brödet

Glutenfritt:
Levergryta (red grytan med t.ex. Maizena redning istället för vetemjöl, kontrollera innehållet i buljongtärningen)
Panerad och stekt spättafilé (använd glutenfritt ströbröd och se till att såsen inte innehåller gluten)
Krämig linsgryta med kryddigt basmatiris (kontrollera innehållet i buljongtärningen)
Shepherd's pie (använd t.ex. Maizena redning för att reda av fyllningen och kontrollera innehållet i buljongtärningen)
Gratinerad kassler med pepparrot (kontrollera innehållet i den färdiga såsen)
Farfalle med tonfisk, champinjoner och grädde (använd glutenfri pasta)
-
-
-

Söndagsbak


Ägnade lördagskvällen och söndagen åt att baka bröd (fast i princip skötte degen sig själv så arbetsinsatsen var inte så stor).


"Bästa brödet"
3 limpor

5 dl rågkross
1 1/2 liter grovt rågmjöl
1 1/2 liter kokande vatten
50 g jäst
1 dl ljummet vatten
3 msk ättiksprit
1 dl mörk sirap
1 msk salt
ca 1 1/2 liter vetemjöl

1. Lägg rågkross och rågmjöl i en bunke och häll kokande vatten över. Rör om ordentligt och låt stå minst några timmar eller över natten.
2. Rör ut jästen i ljummet vatten och tillsätt den och ättiksprit, sirap och salt till det skållade mjölet. Arbeta degen och tillsätt vetemjölet successivt. Låt jäsa i 2 timmar (om man inte har tid att baka ut brödet efter 2 timmar kan degen stå ytterligare någon timme i bunken).
3. Ta upp degen på mjölat bakbord. Knåda degen och forma den till tre limpor. Lägg dem på tvären i en långpanna klädd med bakplåtspapper. Jäs övertäckta ca 30 minuter. Sätt ugnen på 175 °C. Grädda i ca 1 timme.

Det här brödet blev jättebra men hade nog kunnat vara inne i ugnen en liten stund till. Degen är väldigt stor och tung så för att arbeta degen är nog en hushållsassistent ett måste. Ska man arbeta degen för hand rekommenderar jag att man åtminstone halverar satsen. Ett annat måste om man gör en hel sats är att en del av brödet får plats i frysen eller att man har en stor familj som ska äta av brödet eftersom en eller ett par personer knappast hinner äta upp allt detta bröd innan det möglar.

Ovanstående bröd var mitt bidrag till söndagsbaket. Sambon bakade både vetebröd och skorpor!

"Kaffekaka" - Vetebröd med fyllning av mandelmassa, kanel och pressad apelsin.

God fyllning!

"Cappucinoskorpor" - Skorpor smaksatta med kaffe, valnötter och mörk choklad.

Ingredienserna talar väl för sig själva?

Båda dessa recept kommer från en bok som heter "Nygräddat" och går att få genom att mejla till [email protected].

-
-
-

Fläskpannkaka

(Söndag v. 9)

Serveras med lingonsylt och gärna strimlad vitkål.

Egentligen har jag inte så mycket att skriva om den här rätten. Vi brukar ha både grahamsmjöl och vetemjöl i pannkakssmeten. Tidigare har vi alltid blivit irriterade över att pannkakan fastnar i långpannan så den här gången gjorde vi en lite mindre sats i en glasform istället och det fastnade inte alls. Så, har ni en dålig långpanna, strunta i att använda den till fläskpannkaka!
-
-
-

Farfalle med tonfisk, champinjoner och grädde

(Lördag v. 9)

4 portioner

500 g farfalle
60 g smör (eller margarin)
1 msk olivolja
1 lök, hackad
1 vitlöksklyfta, pressad
125 g champinjoner, skurna i skivor
2 1/2 dl grädde
3 burkar tonfisk (450 g), utan spad och finfördelad
1 msk pressad citron
1 msk hackad persilja

1. Koka pastan i en stor kastrull tills den al dente. Låt rinna av och häll tillbaka den i kastrullen.
2. Smält under tiden smöret och oljan i en stor stekpanna. Tillsätt lök och pressad vitlök och fräs under omrörning på svag värme tills löken är mjuk. Tillsätt champinjoner och fräs ytterligare ca 2 minuter. Tillsätt grädden och ge det hela ett uppkok, sänk därefter värmen och låt sjuda tills såsen börjar tjockna.
3. Tillsätt tonfisk, citron och persilja, smaka av med salt och peppar. Rör om tills allt är väl blandat. Hetta upp på medelstark värme under ständig omrörning. Vänd ner såsen i den nykokta pastan och blanda försiktigt. Servera genast.

Recept från "Stora pastakokboken". Borde enligt mig serveras med sallad men den här gången blev det inget tillbehör alls. Kanske är det barnsligt att skylla ifrån sig men det berodde inte på mig... =) Vill man göra rätten lite nyttigare går det säkert bra att byta ut en del av grädden mot mjölk. Såsen blir då tunnare och antingen får man ha den lite tunnare eller reda av den lite.
-
-
-

Sweet chili pizza slices

(Fredag v. 9)

6 portioner / 3 personer

Botten:
1/2 pkt jäst (25 g)
2 dl vatten
1 msk matolja
1/2 msk salt
2 dl grahamsmjöl
3-4 dl vetemjöl

Fyllning:
1 gul lök
2 paprikor i olika färger
1 dl sweet chilisås
3-4 dl riven ost

1. Börja med bottnen: Smula ner jästen i en bunke. Värm vattnet till fingervärme, 37 °C.
2. Häll lite av vattnet över jästen och rör tills den löst sig.
3. Tillsätt resten av vattnet, olja, salt, grahamsmjöl och nästan allt vetemjöl. Spara lite till utbakningen.
4. Arbeta degen smidig, för hand eller i maskin, tills den släpper bunkens kant.
5. Låt degen jäsa övertäckt ca 40 minuter på en rumsvarm och dragfri plats. Sätt ugnen på 250 °C.
6. Gör fyllningen: Skala och skiva löken. Kärna ur och strimla paprikorna.
7. Tag upp degen på mjölat bord och knåda den.
8. Kavla ut degen till en runder, ca 30 cm i diameter och ca 2 cm tjock, direkt på en bakpappersklädd plåt (här behöver man någon som håller i pappret, annars är det nog lättare att kavla på en bänk eller ett bakbord).
9. Fördela sweet chilisås på pizzabottnen. Lägg på lök och paprikastrimlor. Strö över osten.
10. Grädda pizzan mitt i ugnen ca 12 minuter. Skär den i "snibbar" och servera.

Ytterligare en rätt som återkommer hos oss då och då. Liksom torsdagens middag kommer receptet från receptsamlingen "Stinas bästa bakrecept". Godast blir pizzan med en ganska stark sweet chilisås. Om man vill kan man byta ut lite av paprikan mot t.ex. färska champinjoner i skivor. Grönsallad eller vitkålssallad till är väl en bra idé men det hade inte vi den här gången.
-
-
-

Gratinerad kassler med pepparrot

(Fredag v. 9)

2-3 personer

600 g potatis
300 g kassler
1 bit ädelost (140 g)
1 förpackning Kelda, tomat och paprika
1/2 dl vatten
hackad persilja
riven pepparrot

1. Sätt ugnen på 225 °C. Skala och skiva potatisen i centimetertjocka skivor. Koka den i lättsaltat vatten 5 minuter. Låt den rinna av och häll sedan över den i en ugnssäker form.
2. Grovriv (eller smula) ädelosten. Blanda den med Kelda och vatten. Häll såsen över potatisen.
3. Skär kasslern i skivor. Lägg skivorna ovanpå potatisen.
4. Gratinera i mitten av ugnen 25-30 minuter. Strö över persilja och pepparrot vid serveringen.

Serveras med kokt broccoli och ev. någon mer grönsak.

Något modifierat recept från boken "Vardagsfavoriter". En favoriträtt. Jag tycker att kombinationen ädelost och pepparrot låter lite konstig men det är väldigt gott. Vi har aldrig lyckats hitta "rätt" variant och Kelda, antagligen säljs den inte längre. Istället får man ta det som ligger närmast, den här gången hittade jag "Kelda, italiensk tomatsås med crème fraiche". När vi har haft ajvar relish hemma har jag blandat i lite av den för att få med även paprikasmaken. Jag tycker att broccoli är den grönsak som passar absolut bäst till ädelost (och liknande ostar).
-
-
-

Shepherd's pie

(Torsdag v. 9)


4 portioner

Potatismos:
8-10 (ca 750 g) potatisar
1 msk smör eller margarin
2 1/2 dl mjölk (ev. lite mindre)
1 tsk salt
1/2 tsk strösocker
1 krm vitpeppar

Fyllning:
1 gul lök
1 msk matolja
400 g köttfärs (helst lammfärs)
1 msk vetemjöl
2 1/2 dl köttbuljong (ev. lite mindre)
1 msk soja
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 krm riven muskot

Gratinering:
2 dl riven, lagrad ost, t.ex. cheddar

1. Sätt ugnen på 225 °C. Skala och skär potatisen i mindre bitar.
2. Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Häll av kokvattnet och låt potatisen ånga av.
3. Mosa potatisen tillsammans med matfettet.
4. Späd moset med mjölken och rör det luftigt. Smaka av med salt, socker och peppar.
5. Gör fyllningen: Skala och finhacka löken. Fräs löken i oljan i en stekpanna.
6. Tillsätt köttfärsen. Låt den fräsa med löken till den blir smulig och börjar få fin färg.
7. Pudra över mjölet och späd med buljongen. Låt allt sjuda ca 5 minuter.
8. Tillsätt soja och smaka av med salt, peppar och muskot.
9. Smörj en ugnssäker form. Fördela köttfärsröran i formen.
10. Bred potatismoset över köttfärsröran. Strö över riven ost.
11. Gratinera pajen på galler mitt i ugnen ca 15 minuter.

(Om man vill kan man göra rätten nästan färdig i förväg och sedan gratinera den i 200 °C ca 25 inför serveringen.)

Jag hade tänkt servera rivna morötter och ev. sallad till men eftersom det fanns vitkålssallad kvar sedan tisdagen fick det blir det istället.

Det här är en rätt som jag alltid har känt till och som vi då och då har ätit hemma. På dagis fick vi "skattgömma" vilket var precis samma sak (men antagligen användes inte lammfärs). Min sambo säger att han inte kan minnas att han ätit "fåraherdens paj" innan vi blev tillsammans men att han ändå har vetat att rätten fanns och ungefär vad det var. Därför blev vi väldigt förvånade när vi berättade för vår vän, som är kock, vad vi skulle äta till middag och han aldrig hade hört talas om rätten! Ni läsare får gärna lämna en kommentar till inlägget och berätta ifall det här är en rätt ni känner till sedan tidigare eller om ni aldrig har hört talas om Shepherd's paj/Fåraherdens paj/Skattgömma. Eller det kanske finns ytterligare något namn på rätten...?

Följer man det här receptet blir "pajen" hur som helst väldigt god. Vi tycker dock att både potatismos och fyllning blir lite väl löst så minska gärna mängden mjölk respektive buljong något. Det blir ganska mycket fyllning i förhållande till potatismos så vill man snåla lite kan man gott minska mängden fyllning. Receptet kommer från en samling receptkort som farmor prenumererade på åt mig, receptsamlingen heter "Stinas bästa bakrecept".

-
-
-


Krämig linsgryta med kryddigt basmatiris

(Onsdag v. 9)

Krämig linsgryta

4 personer

Gryta:
3 dl röda linser
2 gula lökar
4 vitlöksklyftor
2 potatisar
1 morot
1 tsk malen koriander (vi tog 1/2 tsk eftersom vi inte vill att vår mat ska smaka för mycket koriander)
1 tsk malen spiskummin (vi tog 1 1/2 tsk för att kompensera för koriandern)
1 tsk gurkmeja
1 krm kajennpeppar
7 dl vatten + 1 grönsaksbuljongtärning
1 msk tomatpuré
1 tsk riven färsk ingefära
1 msk färskpressad citronjuice
1 dl matyoghurt
1 kruka färsk persilja (eller koriander)
solros- eller sesamolja till stekning (vi stekte i rapsolja)
salt

Ris:
3 dl basmatiris
1 kanelstång
4 kryddnejlikor (hela)
4 kardemummakapslar eller 1 krm malen kardemumma (i vårt fall fick det bli det sistnämnda eftersom jag inte hittade några kapslar på ICA)

1. Koka riset, med kryddorna, enligt anvisning på förpackningen.
2. Skölj linserna väl under rinnande kallt vatten.
3. Skala och finhacka lök och vitlök. Skala och tärna potatis och morot.
4. Fräs lök, vitlök och alla torra kryddor i olja i en tjockbottnad kastrull ett par minuter.
5. Tillsätt potatis och morot och låt fräsa med ytterligare några minuter. Rör om ibland.
6. Tillsätt vatten, buljongtärning och linser. Koka upp och låt koka ca 10 minuter utan lock, tills linserna är sönderdelade och potatis och morot är genomkokta.
7. Rör ner tomatpuré, ingefära och citronjuice. Tillsätt yoghurten och rör om. Smaka av med 1 tsk salt.
8. Klipp persilja eller koriander över vid serveringen.

Till maten serverade vi sallad med bara olika sallatssorter (färdigköpt "vintermix" och lite extra isbergssallat).

Recept från senaste "Buffé" (februari 2008). Sambon tyckte att rätten var "okej, men inte något man absolut vill laga igen". Jag tyckte att den var mycket mer än okej men det blir nog ingen favoriträtt för min del heller. Vi konstaterade att det nog är så att vi egentligen inte tycker särskilt mycket om linser för när vi har gjort linssoppa har vi inte tyckt att det har varit någon hit det heller. Å andra sidan har jag ett recept på linsbiffar som är jättegoda så kanske beror det inte på linserna trots allt...
-
-
-

RSS 2.0