Mumsig kycklingrätt och korngrynskakor

(Vecka 12)


Jag kommer bara att skriva ett sammanfattande inlägg om den här veckan, dels p.g.a. att vi har varit bortbjudna en del och dels p.g.a. att mycket av det vi har ätit hemma inte har varit så kul...

Måndag:
Köttfärssås som jag lagade för ett tag sedan och som har legat i frysen sedan dess.

Tisdag:
Stekt strömming (färsk) med potatismos.

Onsdag:
Potatisbullar gjorda på potatismos som blev över på tisdagen.

Torsdag:
Påskmat hos mamma och pappa (jansons, citronsill, lax, ägg m.m.)

Fredag:
Nyuppfunnen kycklingrätt (har inte kommit på något bra namn än)
Skiva färska champinjoner och stek dem tills de börjar bli bruna och en hel del vatten har försvunnit från dem. Strimla kyckling(lår)filéer och lägg ner i stekpannan. Stek tills kycklingen är nästan färdig och tillsätt sedan strimlad gul och röd paprika samt purjolök och fräs ytterligare någon minut. Tillsätt crème fraiche, lite chilisås, kycklingbuljongtärning och ganska mycket "chili explosion" (eller någon annan chilikrydda). Låt puttra ett par minuter och smaka av med salt och peppar. Servera med nykokt pasta och gärna sallad.

Mums vad gott det blev! Lite knaperstekt bacon överst hade nog varit pricken över i:et.

Lördag:
Påskmat hos sambons "styvmor" (jansons, lax, ägg, sillsallad, olivbröd, vit chokladmousse med blåbär m.m.)

Bakade bröd också i lördags. Även detta brödrecept kommer från "Mat för liv och lust". Brödet blev gott inte lika gott som "Nils-Emils lingonbröd" och "Bästa brödet" som jag skrivit om tidigare.

Korngrynskakor
4 brödkakor

4 dl korngryn
8 dl vatten
50 g jäst
2 dl vatten
1 msk salt
2 msk olja
5 dl grovt rågmjöl
ca 10 dl vetemjöl

1. Koka upp vatten och korngryn och koka på svag värme i ca 10 minuter. Häll över grynblandningen i en degbunke och låt svalna tills den är fingerljummen.
2. Smula ner jästen i 2 dl ljummet vatten och rör tills jästen löser sig. Blanda jästen, salt, olja, rågmjöl och det mesta av vetemjölet med grynblandningen. Arbeta degen smidig, tillsätt mer mjöl om det behövs. Låt jäsa övertäckt 30 minuter-1 timme.
3. Ta upp och arbeta degen på mjölat bakbord. Platta ut degen till fyra runda kakor som är ca 2 cm tjocka. Låt jäsa på smord eller bakplåtspappersklädd plåt i ca 30 minuter. Sätt under tiden ugnen på 225 °C.
4. Grädda i 15-20 minuter. Låt bröden svalna på galler under bakduk.

Söndag:
Lammstek med potatisgratäng, rönnbärsgelé och haricots verts.

-
-
-

Etiketter på inlägget: , , , , , , , , ,


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0