Shepherd's pie

(Torsdag v. 9)


4 portioner

Potatismos:
8-10 (ca 750 g) potatisar
1 msk smör eller margarin
2 1/2 dl mjölk (ev. lite mindre)
1 tsk salt
1/2 tsk strösocker
1 krm vitpeppar

Fyllning:
1 gul lök
1 msk matolja
400 g köttfärs (helst lammfärs)
1 msk vetemjöl
2 1/2 dl köttbuljong (ev. lite mindre)
1 msk soja
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 krm riven muskot

Gratinering:
2 dl riven, lagrad ost, t.ex. cheddar

1. Sätt ugnen på 225 °C. Skala och skär potatisen i mindre bitar.
2. Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Häll av kokvattnet och låt potatisen ånga av.
3. Mosa potatisen tillsammans med matfettet.
4. Späd moset med mjölken och rör det luftigt. Smaka av med salt, socker och peppar.
5. Gör fyllningen: Skala och finhacka löken. Fräs löken i oljan i en stekpanna.
6. Tillsätt köttfärsen. Låt den fräsa med löken till den blir smulig och börjar få fin färg.
7. Pudra över mjölet och späd med buljongen. Låt allt sjuda ca 5 minuter.
8. Tillsätt soja och smaka av med salt, peppar och muskot.
9. Smörj en ugnssäker form. Fördela köttfärsröran i formen.
10. Bred potatismoset över köttfärsröran. Strö över riven ost.
11. Gratinera pajen på galler mitt i ugnen ca 15 minuter.

(Om man vill kan man göra rätten nästan färdig i förväg och sedan gratinera den i 200 °C ca 25 inför serveringen.)

Jag hade tänkt servera rivna morötter och ev. sallad till men eftersom det fanns vitkålssallad kvar sedan tisdagen fick det blir det istället.

Det här är en rätt som jag alltid har känt till och som vi då och då har ätit hemma. På dagis fick vi "skattgömma" vilket var precis samma sak (men antagligen användes inte lammfärs). Min sambo säger att han inte kan minnas att han ätit "fåraherdens paj" innan vi blev tillsammans men att han ändå har vetat att rätten fanns och ungefär vad det var. Därför blev vi väldigt förvånade när vi berättade för vår vän, som är kock, vad vi skulle äta till middag och han aldrig hade hört talas om rätten! Ni läsare får gärna lämna en kommentar till inlägget och berätta ifall det här är en rätt ni känner till sedan tidigare eller om ni aldrig har hört talas om Shepherd's paj/Fåraherdens paj/Skattgömma. Eller det kanske finns ytterligare något namn på rätten...?

Följer man det här receptet blir "pajen" hur som helst väldigt god. Vi tycker dock att både potatismos och fyllning blir lite väl löst så minska gärna mängden mjölk respektive buljong något. Det blir ganska mycket fyllning i förhållande till potatismos så vill man snåla lite kan man gott minska mängden fyllning. Receptet kommer från en samling receptkort som farmor prenumererade på åt mig, receptsamlingen heter "Stinas bästa bakrecept".

-
-
-


Kommentarer
Postat av: Carolina

Fåraherdens paj "ska" kanske vara lite lös i konsistensen när den är varm. Från början lagades den av fåraherdarna för att tas med ut i fält. Då åt man den kall och då blir den ju samtidigt stelare. Men den är godare varm!

2008-03-05 @ 10:25:42

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0