Söndagsbak


Ägnade lördagskvällen och söndagen åt att baka bröd (fast i princip skötte degen sig själv så arbetsinsatsen var inte så stor).


"Bästa brödet"
3 limpor

5 dl rågkross
1 1/2 liter grovt rågmjöl
1 1/2 liter kokande vatten
50 g jäst
1 dl ljummet vatten
3 msk ättiksprit
1 dl mörk sirap
1 msk salt
ca 1 1/2 liter vetemjöl

1. Lägg rågkross och rågmjöl i en bunke och häll kokande vatten över. Rör om ordentligt och låt stå minst några timmar eller över natten.
2. Rör ut jästen i ljummet vatten och tillsätt den och ättiksprit, sirap och salt till det skållade mjölet. Arbeta degen och tillsätt vetemjölet successivt. Låt jäsa i 2 timmar (om man inte har tid att baka ut brödet efter 2 timmar kan degen stå ytterligare någon timme i bunken).
3. Ta upp degen på mjölat bakbord. Knåda degen och forma den till tre limpor. Lägg dem på tvären i en långpanna klädd med bakplåtspapper. Jäs övertäckta ca 30 minuter. Sätt ugnen på 175 °C. Grädda i ca 1 timme.

Det här brödet blev jättebra men hade nog kunnat vara inne i ugnen en liten stund till. Degen är väldigt stor och tung så för att arbeta degen är nog en hushållsassistent ett måste. Ska man arbeta degen för hand rekommenderar jag att man åtminstone halverar satsen. Ett annat måste om man gör en hel sats är att en del av brödet får plats i frysen eller att man har en stor familj som ska äta av brödet eftersom en eller ett par personer knappast hinner äta upp allt detta bröd innan det möglar.

Ovanstående bröd var mitt bidrag till söndagsbaket. Sambon bakade både vetebröd och skorpor!

"Kaffekaka" - Vetebröd med fyllning av mandelmassa, kanel och pressad apelsin.

God fyllning!

"Cappucinoskorpor" - Skorpor smaksatta med kaffe, valnötter och mörk choklad.

Ingredienserna talar väl för sig själva?

Båda dessa recept kommer från en bok som heter "Nygräddat" och går att få genom att mejla till [email protected].

-
-
-

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0