Krämig linsgryta med kryddigt basmatiris

(Onsdag v. 9)

Krämig linsgryta

4 personer

Gryta:
3 dl röda linser
2 gula lökar
4 vitlöksklyftor
2 potatisar
1 morot
1 tsk malen koriander (vi tog 1/2 tsk eftersom vi inte vill att vår mat ska smaka för mycket koriander)
1 tsk malen spiskummin (vi tog 1 1/2 tsk för att kompensera för koriandern)
1 tsk gurkmeja
1 krm kajennpeppar
7 dl vatten + 1 grönsaksbuljongtärning
1 msk tomatpuré
1 tsk riven färsk ingefära
1 msk färskpressad citronjuice
1 dl matyoghurt
1 kruka färsk persilja (eller koriander)
solros- eller sesamolja till stekning (vi stekte i rapsolja)
salt

Ris:
3 dl basmatiris
1 kanelstång
4 kryddnejlikor (hela)
4 kardemummakapslar eller 1 krm malen kardemumma (i vårt fall fick det bli det sistnämnda eftersom jag inte hittade några kapslar på ICA)

1. Koka riset, med kryddorna, enligt anvisning på förpackningen.
2. Skölj linserna väl under rinnande kallt vatten.
3. Skala och finhacka lök och vitlök. Skala och tärna potatis och morot.
4. Fräs lök, vitlök och alla torra kryddor i olja i en tjockbottnad kastrull ett par minuter.
5. Tillsätt potatis och morot och låt fräsa med ytterligare några minuter. Rör om ibland.
6. Tillsätt vatten, buljongtärning och linser. Koka upp och låt koka ca 10 minuter utan lock, tills linserna är sönderdelade och potatis och morot är genomkokta.
7. Rör ner tomatpuré, ingefära och citronjuice. Tillsätt yoghurten och rör om. Smaka av med 1 tsk salt.
8. Klipp persilja eller koriander över vid serveringen.

Till maten serverade vi sallad med bara olika sallatssorter (färdigköpt "vintermix" och lite extra isbergssallat).

Recept från senaste "Buffé" (februari 2008). Sambon tyckte att rätten var "okej, men inte något man absolut vill laga igen". Jag tyckte att den var mycket mer än okej men det blir nog ingen favoriträtt för min del heller. Vi konstaterade att det nog är så att vi egentligen inte tycker särskilt mycket om linser för när vi har gjort linssoppa har vi inte tyckt att det har varit någon hit det heller. Å andra sidan har jag ett recept på linsbiffar som är jättegoda så kanske beror det inte på linserna trots allt...
-
-
-

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0