Grekiskt, svenskt, thailändskt och arabiskt (v. 6)


Måndag

"Grekisk smulpaj"
- bl.a. fetaost, aubergine och squash, smuldeg med parmesanost.
Serveras med grönsallad.

Favoritrecept som jag fått av en vän (hon skrev då "grekisk sulpaj" av misstag så det brukar vi kalla den). När vi planerade vad vi skulle äta under veckan påpekade sambon (som älskar paj) att det faktiskt går att äta paj även på vardagar, vilket jag aldrig har kommit på. =)

Tisdag

Lax med rosépepparsås, pressad potatis och gröna ärter.

→ Helst ska det vara hel ugnsstekt lax till den här rätten men vi tycker att det är enklare med laxfilé. Rosépepparsåsen är hur som helst det viktigaste och receptet till den har jag fått av mamma.

Onsdag

Raggmunkar med stekt fläsk, rårörda lingon och strimlad vitkål.

→ Vi älskar raggmunkar/rårakor! Jag, sambon och systern åt en gång upp över 20 potatisar tillagade på detta sätt! Rårörda lingon (1 dl lingon som rörs/mosas samman med 1 msk socker) är mycket godare och fräschare än vanlig lingonsylt.

Torsdag

"Morotssoppa med citrongräs"
4 pers
Tillagningstid: 20 min

500 g morötter
1 gul lök
2 msk olja
2 msk ris, jasmin eller basmati
2 grönsaksbuljongtärningar
1 liter vatten
1 stjälk citrongräs
1 röd pepparfrukt
2 dl kokosmjölk

1. Skala och skiva morot och lök, fräs tillsammans med ris och buljongtärningar i oljan i en kastrull. Tillsätt vatten.
2. Skölj och kärna ur pepparfrukten. Skär den och citrongräset i bitar (lägg antalet citrongräsbitar på minnet). Lägg ner i kastrullen och koka soppan under lock ca 10 minuter.
3. Plocka upp citrongräset. Mixa soppan slät och tillsätt kokosmjölk.

Serveras med bröd, den här gången med nybakade yoghurtbullar.

→ En av mina favoritsoppor. Receptet fanns med i "Allt om Mat" nr 15 2006. Yoghurtbullarna går, tack vare bikarbonat som jäsmedel, jättesnabbt att baka. Receptet till dessa kommer från kokboken "Vardagsfavoriter" som är en receptsamling med recept från just "Allt om Mat".

Fredag

Paketknyten

"Paketknyten"
- tortillaknyten med bl.a. kyckling, bacon, paprika och crème fraiche.
Serveras med sallad.

Rätt som jag blev bjuden på hemma hos en vän för ett och ett halvt år sedan och som jag varje gång vi setts efter det glömt be om receptet på. I tisdag fick jag äntligen receptet och i fredags kom det till användning. Gott både då och nu! I receptet stod det att knytena skulle serveras med en sallad med rödlök och apelsin så vi tänkte att det var säkrast att lyda och det var riktigt gott det också.

Söndag

Falafel, yoghurtsås med ingefära och chili,
pitabröd och grönsaker.

→ Recept från ovan nämnda "Vardagsfavoriter". Vi har gjort falafel tidigare men inte enligt det här receptet. Både kikärtsbollarna och såsen var mycket godare än de varianter vi provat tidigare och rekommenderas varmt. Vi upptäckte också att kikärterna som blev över och fortfarande var ljumma var otroligt goda att äta medan maten lagades, trots att de var kokade med salt som enda krydda. Det kan ha berott på att vi var väldigt hungriga men med lite mer kryddning kan de nog fungera som snacks. 

(Övriga recept går att få genom att mejla till [email protected].)
-
-
-

Kommentarer
Postat av: Carolina

Vilken massa god mat ni verkar äta! Och inga onyttigheter? Här blir det korvgryta idag - inte så dumt det heller.

2008-02-11 @ 17:36:01

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0