Mest husmanskost, enligt min definition (v. 7)


En liten bebis som kräver uppmärksamhet ungefär 23 timmar om dygnet gör att det är svårt att hinna blogga...

Måndag

Fransk dragongryta

"Fransk dragongryta"
6 portioner

450 g strimlat ytterlår, fransyska eller rostbiff av nöt
3 dl buljong (3 dl vatten + 1/2 buljongtärning)
3 msk kinesisk soja
180 g skivad purjolök
150 g strimlad rökt skinka
4 msk tomatpuré
2 krm svartpeppar
2 tsk dragon
1 1/2 dl matlagningsyoghurt
1 msk Maizena majsstärkelse

Koka upp buljong och soja. Lägg i köttet, lite i taget och rör om. Låt koka i ca 30 minuter. Tillsätt purjolök, skinka och tomatpuré. Krydda. Blanda matlagningsyoghurt med majsstärkelse och rör ner. Låt grytan koka ytterligare 5 minuter. Smaka av.

Till grytan åt vi kokt potatis, kokt broccoli och strimlad vitkål.

Väldigt god köttgryta som vi har gjort flera gånger. Egentligen blir det lite för lite sås för min smak så kanske ska jag öka mängderna av allt utom nötkött, skinka och purjolök nästa gång. Receptet kommer från en samling grytrecept från Köttfrämjandet. Receptsamlingen vänder sig till storkök så i originalreceptet anges hur man bäst lagar till rätten till fler än 500 personer. Är någon intresserad av de tipsen är det bara att höra av sig... =)

Tisdag

"Fettucine med löjrom"
- nämnda ingredienser samt gräddfil, hårdkokta ägg och lite till.
Till pastan åt vi sockerärter.

Rätt från "Stora pastakokboken" som vi inte lagat tidigare. Ingen jättehit och därför skriver jag inte hela receptet  trots att jag blivit ombedd att skriva ut alla recept. Hittade varken fettucine eller löjrom på Willys så i vårt fall blev det egentligen "tagliatelle med stenbitsrom" och kanske hade det varit godare med rätt ingredienser. Tanken var att vi förutom sockerärter skulle ha sallad till maten men p.g.a. fel i inköpsplaneringen blev det inte så.

Onsdag

"Vegetarisk makaronilåda"

4 personer

4 dl makaroner
2 morötter (200 g)
1 bit rotselleri (75 g)
1 palsternacka (150 g)
1 purjolök
3 finhackade vitlöksklyftor
1 msk olivolja
300 g färsk spenat eller 250 g fryst
1 1/2 tsk salt
3 krm svartpeppar
2 dl riven ost
4 dl mjölk
3 ägg

1. Sätt ugnen på 200 °C. Koka makaronerna knappt klara och låt dem rinna av i ett durkslag. Skala rotfrukterna och riv dem grovt. Skölj och skiva purjolöken.
2. Fräs rotfrukter, purjolök och vitlök några minuter i hälften av oljan. Ta upp grönsakerna och lägg dem med makaronerna i en bunke.
3. Hetta upp resten av oljan och fräs spenaten någon minut (fryst spenat behöver inte fräsas). Rör ned den i makaroniblandningen. Krydda med salt och peppar.
4. Vispa samman mjölk och ägg och rör ned det och riven ost i makaroniblandningen. Häll allt i en smord ugnssäker form. Grädda i mitten av ugnen 30-40 minuter.

Återigen ett recept från "Vardagsfavoriter". Liksom tisdagens mat var det första gången vi åt det här. Rätten var god men sambon tyckte att det hade varit godare med lite kassler eller något annat salt i också och det får jag nog hålla med om (fast då blir det ju inte särskilt vegatariskt). Tanken var att det skulle vara sallad till maten den här dagen också men det fanns fortfarande inga salladsgrönsaker hemma.

Torsdag

Till lunch
"Vitlöksrostad rotfruktspuré"

ca 1 kg rotmos, färdigköpt eller hemlagat
(jag gjorde en halv sats enligt "Vår Kokbok", fast spädde med mycket mindre kokvatten)
2-3 schalottenlökar
2-3 vitlöksklyftor
1-2 msk grovhackad timjan eller rosmarin (jag tog 2 tsk torkad rosmarin)
2-3 msk (färskpressad) citronjuice
2-3 msk crème fraiche
olja till stekning, salt, peppar

1. Skala och grovhacka lök och vitlök. Stek det med timjan/rosmarin i olja. Det ska ta färg men inte brännas.
2. Blanda med rotmos, citronjuice och crème fraiche. Mixa med stavmixer till en slät puré. Smaka av med salt och nymalen peppar.

Servera med kokt köttkorv/fläskkorv och t.ex. en tomat eller några bitar paprika.

Något modifierat recept från Buffé januari 2008. Vi lagade detta en gång precis innan jag startade bloggen också och nu bjöd jag pappa på det när han kom på lunch. Om man överhuvudtaget tycker om rotmos så är detta ett toppenrecept! Jag tror egentligen det räcker att man tycker att vanligt rotmos är okej för att man ska tycka väldigt bra om denna variant. Senap till känns onödigt... Enligt Buffé räcker moset till 4-6 personer men hos oss har det bara räckt till ungefär tre.

På kvällen
Hemlagade köttbullar, kokt potatis, lingonsylt, ärter/majs/paprika.

Köttbullar

Gott med köttbullar och ännu godare med hemlagade. De som blev över har vi använt som pålägg.

-
-
-


Kommentarer
Postat av: Elin

Jag tycker ändå att du är väldigt duktig som hinner med så mycket ändå. För det första är det inte förrän de senaste månaderna som vi har fått redig(are) mat här hemma för innan har ingen ork funnits. Och för det andra är jag impad över upplägget av dina inlägg. Genomtänkt och kul att läsa :-)

2008-02-21 @ 09:53:15
URL: http://systerystern.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0