Lamm, parmesan och After Eight (v. 5)


Måndag

"Lättlagad lammgryta"
- lamm, paprika, champinjoner, crème fraiche m.m.
Till detta kokt potatis och sallad.
→ Recept från "Vår Kokbok" som vi inte har provat tidigare. Precis som utlovat väldigt lättlagat och dessutom riktigt gott (om man tycker om lamm).

Tisdag

"Svedalafisk"
4-5 port
Tillagningstid: 35 min

600 g vitfisk (vi använde kummel den här gången men t.ex. hoki, pollack eller sej passar lika bra)
2 dl torrt vitt vin (vitt matlagningsvin fungerar bra)
2 dl vatten
1 tsk salt
3-4 vitpepparkorn
1 skivad gul lök
1 fiskbuljongtärning
2 dl crème fraiche (gärna lätt- eller mini-)
2 äggulor

1. Tina fryst fisk helt så att man kan skila filéerna åt eller så att den går att skära i skivor.
2. Koka upp vin, vatten, salt, vitpeppar och lök. Lägg i fisken och låt sjuda 5-7 minuter för färska/tinade filéer eller 10-12 minuter för halvtinade bitar.
3. Tag upp fisken och varmhåll den. Reducera spadet med en fiskbuljongtärning till ca 2 dl.
4. Sila buljongen och tillsätt crème fraiche. Lås såsen puttra någon minut och tillsätt ytterligare 1 msk vitt vin och 2 äggulor. Såsen får sedan inte koka.
5. Häll såsen över fisken.

Serverades den här gången med ris (men jag föredrar pressad potatis), kokt broccoli och tomat.

Receptet har jag fått från mamma och hon har i sin tur hittat det i en gammal reklambroschyr från Findus. Namnet på rätten är från början "Svedalatorsk" men p.g.a. att torsken håller på att bli utfiskad äter vi aldrig torsk hemma hos oss. De flesta sorters fisk i frysdisken säljs i 400-gramsförpackningar (räcker till ca 3 port) men eftersom den här såsen är väldigt god kan man gott göra en hel sats sås även till den mindre mängden fisk.

Onsdag

Hirsbiffar
med tomatsås och kokt broccoli.

Skölj 2,5 dl hirs i kokande vatten. Koka upp 5 dl vatten med en grönsaksbuljongtärning. Häll i hirs och koka i 10 minuter, eftersväll i ca 15 minuter. Blanda hirs med hackad lök och 4 ägg. Forma till biffar och stek i lite flytande margarin. Tomatsås efter eget huvud men givetvis går det bra att köpa färdig.

Sambons förslag och mycket, mycket, mycket godare än vad man (jag) kan tro (fast delvis hänger det på hur god tomatsåsen är).

Torsdag

Köttfärssås och spaghetti med nyriven parmesanost och strimlad vitkål.

Blev nog den godaste köttfärssås jag någonsin gjort men tyvärr kan jag inte redogöra för hur jag gjorde... =) Jag drygar i alla fall alltid ut köttfärsen med lite rivna morötter.

Fredag

"Saftig kyckling på indiskt vis" - kycklinglår, ingefära, kardemumma, garam masala, tomatsås m.m
Till kycklinggrytan serveras ris kokt med lite saffran och russin samt varma naanbröd med smör.

Recept från "Buffé" januari 2008.
Gott men hade nog varit ännu godare om vi
1. inte glömt saffranet
2. haft en fungerande recept på naanbröd (be alltså inte mig om recept på detta utan leta reda på ett själv
    eller köp färdiga naanbröd)
3. mellan alla amningstillfällen hunnit göra en grönsallad att servera till


Lördag

Stekt strömming
med potatismos och sallad (har jag för mig).
→ Lunch hemma hos mamma och pappa.

På kvällen fylld, färsk pasta med parmesanost, färsk basilika, nymalen svartpeppar och körsbärstomater.
En av våra standardrätter då vi vill äta gott men slippa laga mat.

Söndag

Lammstek
med gräddsås, kokt potatis, gelé och sallad.
Lamm är gott!
Konserverade päron med After Eight (in i ugnen några minuter) och glass.
Vi äter i princip aldrig efterrätt med detta kom sig av en lite för gammal burk konserverade päron och en öppnad förpackning After Eight som "behövde" användas.

På kvällen havregrynsscones (hälften havregryn, hälften vetemjöl och mycket godare än "vanliga" scones) och dessutom After Eight-muffins (amerikanska muffins, d.v.s. stora muffins gjorda av ganska fast smet med yoghurt eller gräddfil i och så en After Eight nedstucken i varje muffin innan de gräddas).
Väääldigt gott, men inte direkt nyttigt... =)

(Övriga recept går att få genom att mejla till [email protected].)

-
-
-

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0