Mammas fiskgratäng

(Tisdag v. 14)

(Ungefär) sådan här fiskgratäng brukar mamma göra. Hon har skrivit ner hur hon brukar göra så jag brukar snegla lite på den lappen men det är svårt att följa ett "recept" där det bara står saker i stil med "ta lite sånt och häll i lite sånt tills det blir bra". Jag ska se om jag kan skriva ett lite mer receptaktigt recept nedan...

Mammas fiskgratäng
3-4 portioner

1 gul lök
1 paket (400 g) sej/hoki/pollack
margarin
salt
vitpeppar

Potatismos:
potatis (gärna mjölig)
mjölk
margarin
salt
vitpeppar

Sås:
4 dl mjölk
1 fiskbuljongtärning
margarin
2 msk vetemjöl
vitt matlagningsvin
salt
vitpeppar

Gratinering:
ost

1. Låt fisken tina så mycket att den går att skära i bitar.
2. Sätt ugnen på 225 °C. Smörj en ganska stor ugnsfast form.
3. Skala och hacka löken och lägg den i botten av formen. Skär fisken i bitar och lägg dem ovanpå. Salta och peppra.
4. Täck formen med aluminiumfolie sätt in den i ugnen ca 20 minuter (fisken ska bli vit, d.v.s. färdiglagad).
5. Koka potatis och gör potatismos (lagom till 4 portioner).
6. Gör såsen: Koka upp 3 1/2 dl mjölk tillsammans med buljongtärning och en liten klick margarin. Gör en redning av vetemjölet och 1/2 dl mjölk. Vispa ner redningen i den kokande mjölken och koka på svag värme i 3-5 minuter.
7. Tillsätt det fiskspad som bildats under folien. Smaka av såsen med matlagningsvin, salt och peppar.
8. Låt fisken ligga kvar i den ugnsfasta formen. Klicka potatismos runt om fisken och häll över såsen. Toppa med lite ost.
9. Sätt in formen i ugnen tills osten smält och fått lite färg.

Servera med morötter och gröna ärter.

Enligt mammas lapp brukar hon ha champinjoner och dill i gratängen ibland men det har i alla fall jag aldrig märkt!
-
-
-
Etiketter på inlägget: , , , , , , , , ,

Kommentarer
Postat av: Anonym

Det har jag visst det! Om det inte finns barn runt bordet som inte gillar svamp ..... Förresten kan man t ex ha räkor i också.

2008-04-04 @ 11:33:16

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0