Svamprisotto

(Fredag v. 13)

Tidigare har risotto för mig varit "vanligt" ris som man blandar med vad man råkar ha hemma, t.ex. korv och grönsaker. För ett par år sedan upptäckte jag "riktig" risotto - krämig risotto med arborioris och parmesanost - och det är så otroligt mycket godare! Den här sortens risotto kan ätas antingen som ensamrätt eller som tillbehör till kött- eller grönsaksrätt. Vi hade färska champinjoner i risotton och serverade den tillsammans med broccoli.

Grundrecept med variationer:

Risotto
4 portioner

1 gul lök
2 vitlöksklyftor
3 dl arborioris
1 msk olivolja
3 dl vitt (matlagnings)vin
2 buljongtärningar
4-5 dl hett vatten (jag brukar koka vatten i vattenkokaren och sedan koka upp det på nytt då och då)
2 dl riven parmesanost
ev. salt
nymalen svartpeppar

1. Skala och hacka lök och vitlök.
2. Fräs lök, vitlök och ris i oljan. Tillsätt buljongtärningarna och vinet och låt det koka in i riset.
3. Späd med hett vatten, lite i taget, och låt riset suga upp vattnet mellan varje spädning. Koka totalt ca 20 minuter utan lock och rör ofta. Risotton ska bli mjuk, krämig och ganska lös. Riskornen ska ha lite tuggmotstånd kvar.
4. Rör ner parmesanosten, smaka av med salt och peppar.

Vill man ha svamprisotto fräser man ca 150 g svamp tillsammans med lök och ris.
Vill man ha grönsaker i risotton tillsätter man dem när det är "lagom" mycket koktid kvar, 250 g kan kanske vara lagom.
Vill man ha kött, korv eller räkor i risotton tillsätter man det när riset kokat färdigt och låter det bara bli varmt. Köttet ska alltså vara färdiglagat, t.ex. kassler, påläggskorv, rester från stek eller liknande.

Jag tycker att risotto med svamp eller räkor är godast och blandar helst inte ner grönsaker i risotton utan serverar det vid sidan av.
-
-
-
Etiketter på inlägget: , , , , , , , , ,

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0